Šalvěj

Šalvěj je považována často jen za léčivku, po které saháme při náběhu na angínu. Je to ale přitom bylinka, které se hojně využívá i v kuchyni. Její léčebné účinky jsou takovým moc příjemným bonusem (pokud vás zrovna nic netrápí:)). O…
Číst dál...Bazalka

Bazalka patří mezi nejčastěji používané bylinky, umí oživit spoustu pokrmů a dodat jim mnohé cenné látky. Nejvíce se pojí s italskou kuchyní, i když svůj původ má na úplně jiném kontinentě. Je hodně univerzální a výborně se hodí do lehkých…
Číst dál...Badyán

Badyán, to jsou úžasně voňavé hvězdičky, které oživí spoustu našich pokrmů. A jako jakékoliv jiné koření, přinese i další užitek – pro naše zdraví. Badyán se určitě vyplatí naučit se používat, a to jak do sladkých tak i slaných jídel….
Číst dál...Mascarpone

Mascarpone se proslavilo hlavně díky tiramisu, tedy asi nejznámějšímu italskému dezertu. Je úžasně krémové a jemné a jeho použití je mnohem širší. Co je mascarpone? Mascarpone je tradiční italský mléčný produkt řadící se mezi sýry. Vyrábí se ze smetany za…
Číst dál...Kakaové máslo

Kakaové máslo se konečně dostalo na trh a do našeho povědomí. Pozor, pokud není uvedeno na konkrétním produktu jinak, kakaové máslo nemá RAW kvalitu! Co je kakaové máslo? Kakaové máslo je rostlinný tuk, získaný z kakaových bobů. Při pokojové teplotě…
Číst dál...Jak vybrat správně zralý cukrový meloun?

Cukrové melouny jsou všechny ty obvykle menší melouny zbarvené do žluta. Odstíny dužiny začínají na téměř bílé a jdou přes žlutou až k oranžové. Takový cukrový meloun však musí být dobře zralý, abychom si pochutnali. Jak ho tedy vybrat? Tady…
Číst dál...Malý průvodce druhy rýže

Rýže je velmi univerzální surovinou, která našim pokrmům dodá především složené karbohydráty, tedy energii. Všechny druhy rýže jsou přirozeně bezlepkové, což je další významná výhoda, nejen při bezlepkových dietách. Každý druh rýže má svoje specifické vlastnosti a ty se promítnou…
Číst dál...Kuskus

Kuskus je potravina podobná těstovinám, je obvykle vyrobená z krupice tvrdé pšenice. Lze ho použít na mnoho způsobů, tradičně se konzumuje především na severu Afriky, v oblasti Středního východu a v Evropě se těší oblibě zejména ve Francii. Je univerzální…
Číst dál...Kurkuma

Kurkuma, sytě žlutý prášek, který propůjčuje svoji barvu mnoha zejména asijským pokrmům, by určitě neměl chybět v žádné kuchyni. Je hodně zajímavý nejen z hlediska kulinářského, má totiž mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. Jelikož jeho chuť není nijak extra…
Číst dál...Sherry/španělské vino de Jerez

Pod slovem sherry si každý vybaví nějaký alkoholický nápoj. Jaký ale? Ta představa už většinou nebývá tak jasná. A to je škoda. Sherry je totiž velmi zajímavý druh vína, který se výborně hodí na přímou konzumaci i na přípravu různých…
Číst dál...