Pravá domácí vanilková zmrzlina

Pravá domácí vanilková zmrzlina

Zmrzlina patří mezi nejoblíbenější letní pochoutky. Často ale už není to, co bývala, jejím základem už není smetana, ale různé náhražky. Domácí zmrzlina je ale poctivá, vyrobená ze smetany a mléka, ochucená pravou vanilkou a zjemněná žloutky. Má krásnou barvu a výborně se kombinuje se spoustou dalších čerstvých ingrediencí.

Na přípravu zmrzliny je ideální zmrzlinovač. Jedná se o jednoduchou mašinku s odnímatelnou miskou, která se namrazí. Do této misky se posléze vlije zmrzlinová směs a jednoduchou metličkou ji mašinka vymíchá do zmrzliny. Takto čerstvě připravená zmrzlina má ideální teplotu a je podstatně krémovější. Lze ji i zamrazit. Více o zmrzlinovači najdete tady.

Zmrzlinu lze připravit i bez použití zmrzlinovače, existují dvě metody.

Ta první je méně pracná a spočívá v tom, že zmrzlinovou směs nalijeme do misky, tu uložíme do mrazáku a průběžně zhruba každou hodinu směs promícháváme, případně každé dvě hodiny mixujeme ručním mixérem. Příprava takové zmrzliny může trvat třeba 8 hodin.

Druhá metoda je pracnější a podobá se výrobě zmrzliny zmrzlinovačem. Potřebujeme k ní jednu velkou mísu vyplněnou ledem a solí a menší namraženou misku, kterou do ledu usadíme. Do této menší misky vlijeme zmrzlinovou směs a metličkou vymícháváme zmrzlinu. Jde nám hlavně o to, aby se maximum směsi dostalo do kontaktu se stěnou misky.

Pravá domácí vanilková zmrzlina

Porce: 2
Délka aktivního vaření
10 min

Celkový potřebný čas
35 min

Délka aktivního vaření
10 min

Celkový potřebný čas
35 min

Suroviny
  1. 200 ml smetany na šlehání
  2. 150 ml mléka (plnotučného)
  3. 3 lžíce vanilkového cukru nebo obyčeného tmavého cukru a vanilkový lusk
  4. 2 syrové žloutky
Varianta s vanilkovým cukrem
  1. V misce smícháme cukr se žloutky, přidáme smetanu a mléko. Směs dobře promícháme, ideálně si pomůžeme mixérem. Z této směsi připravíme zmrzlinu jedním z výše uvedených způsobů.
Varianta s vanilkovým luskem
  1. K výrobě zmrzliny můžeme použít i celý vanilkový lusk. příprava bude delší a nákladnější, výsledná chuť však vanilkovější.
  2. Na mírném ohni nejdříve zahřejeme směs mléka a smetany s vyškrábnutým vnitřkem vanilkového lusku a zbylým luskem. Zahříváme pouze pod bod varu (jen do chvíle, kdy se začne mléko lehoučce „hýbat“). Poté hrnec stáhneme z plotny a necháme dalších zhruba 30 minut vanilku louhovat. Poté vyndáme zbylý lusk a necháme směs zcela vychladnout.
  3. V misce smícháme žloutek s cukrem, poté přilijeme vychladnutou smetanovou směs a dobře promícháme, opět ideálně za použití mixéru. Z hotové směsi připravíme zmrzlinu, opět některým z výše uvedených způsobů.
Další informace a tipy
  1. Tento postup počítá s použitím syrových žloutků. Zmrzlinovou směs však lze nakonec ještě zahřát, pokud má někdo problém se syrovými žloutky. Zahříváme a mícháme opět do té doby, než se začne hladina lehce hýbat. Dle vyhlášky pro zcela bezpečné použití vajec v pokrmech je třeba dosáhnout teploty 75 stupňů a udržovat ji po dobu 5 minut.Při této teplotě se však již sráží mléčná bílkovina, která vytváří škraloup.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/

 Určitě si ke zmrzlině udělejte taky domácí griliáš, podle tohoto receptu.

Domácí zmrzlina - příprava ve zmrzlinovači

[jetpack-related-posts]