Salsa rosa – španělská růžová salsa

Salsa rosa - španělská růžová omáčka s kapkou pomeranče

Španělská gastronomie počítá s celou řadou studených sals – omáček – a právě salsa rosa patří mezi ty nejznámější. Koupíme ji v každém supermarketu, ale není nad domácí výrobu – ta navíc zabere jen pár minut a stačí nám zcela obyčejné ingredience.

Salsa rosa se nejčastěji servíruje s mořskými plody. Někdy se jí říká koktejlová salsa – protože je nepostradatelnou ingrediencí krevetového koktejlu. Taky se používá při přípravě plněných vajec, do sendvičů, salátů,… Je lehká a díky pomeranči příjemně exotická. Já ji tedy vylepšila ještě kapkou pomerančového esenciálního oleje.

Suroviny:

  • 200 g kvalitní majonézy (třeba domácí)
  • 15 g dvojitého rajčatového protlaku (zde je spousta možností, mrkněte po tipů pod receptem)
  • 25 ml (5 lžiček) čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
  • 1 lžička alkoholu (brandy, whiska, vodka, tmavý rum, …)
  • 1 kapka (nebo dvě) esenciálního oleje pomeranč

Postup:

Majonézu smícháme s pomerančovou šťávou a alkoholem.

Přidáme protlak a esenciální olej a opět dobře promícháme.

Dle potřeby ladíme chuť i konzistenci.

Tipy a zajímavosti:

Sals tohoto typu je samozřejmě spousta po světě, s různým složením i názvem. Která byla ta první? To kdo ví, prvenství si přičítá nejeden stát. Typická je třeba pro Argentinu a říká se jí taky salsa golf. V Latinské Americe se často připravuje se smetanou místo majonézy.

Byť se to může zdát zvláštní, pomeranč má v salse důležitou roli. Někdy ho doprovází taky citron. Dávají ji lehce exotický nádech. Proto se do ní hodí i kapka esenciálního oleje – já použila pomerančový, výborný bude i citronový a nebo kapka od obojího. Esenciální olej není nezbytný – a pokud se pro něj rozhodnete, použijte pouze takový, který byl skutečně vyroben pro použití do potravin. Jako ty naše od Terpenicu. Navíc jsou BIO a užijete je na spoustu způsobů. Zásobím vás recepty :).

Hodně prostoru se nám otevírá při volbě rajčatové složky. Často se používá obyčejný kečup (nejsem jeho příznivcem), někdo dává tomate frito (tepelně upravené rajče, umixované, často s cibulí, už prodávané jako omáčka) nebo jiný rajčatový produkt. Já zvolila dvojitý protlak – je krásně silný a bez aditiv. A stačí ho málo a zbytek užijeme při přípravě dalšího jídla. Pokud zvolíte jiný rajčatový základ, množství si upravte dle chuti. Výsledná omáčka by měla být hezky růžová, nechte se vést tím.

Někdo přidává pár kapek pikantní salsy, třeba tabasca.

U alkoholu máme spoustu možností a nejlepší je sáhnout po tom, co máme rádi a/nebo po ruce. Samozřejmě lze vynechat.

Obecně poměr surovin je proměnlivý a doporučuju ladit dle chuti.

Salsa rosa je zásadní ingrediencí krevetového koktejlu. Často se připravuje na Vánoce a kromě krevet v něm najdeme třeba taky avokádo, ananas, zelené lupeníčko, krabí tyčinky nebo vajíčko.

Španělská salsa rosa - jednoduchý recept na koktejlovou salsu

mrknout na pomerančový esenciální olej

[jetpack-related-posts]