Linecké cukroví

Recept na linecké cukroví - linecké koláčky bez citronové kůry

Linecké patří na každý slavnostní stůl, je to klasika. Já si ho ráda dopřeju taky v trošku zdravější verzi ze špaldové mouky. Recept je pro oba případy úplně stejný.

Update! Do lineckého přidávám citronový esenciální olej a má to velký úspěch. Krásně nahradí citronovou kůru, která se do těsta často dává. Na toto množství těsta doporučuju 8 kapek. To proto, že jsou kousky poměrně tenké a esenciální olej se z nich snadno při pečení odpaří. Klidně si to ale odzkoušejte a množství si upravte své chuti.

Esenciální olej z BIO citronů, který můžete s chutí a klidem použít i do jídla, najdete u nás v e-shopu.

Suroviny

  • 300 g mouky (obyčejné nebo špaldové) nebo 200 g mouky a 100 g mletých mandlí
  • 200 g másla, nakrájeného na kousky
  • 85 g moučkového cukru (v mém případě umixovaného třtinového)
  • 1 žloutek
  • asi 1 lžíce studené vody
  • 8 kapek citronového esenciálního oleje (musí být určený k vnitřnímu užití)
  • špetička soli

Postup

  1. V míse nebo robotu zpracujeme mouku (a mandle), máslo, cukr a špetku soli tak, že nám vzniknou drobné hrudečky.
  2. Do směsi zapracujeme žloutek a esenciální olej, mělo by nám vzniknout hladké těsto. Pokud je směs příliš suchá, přidáváme po lžičkách vodu.
  3. Jakmile nám vznikne pěkné nelepivé těsto, zabalíme ho do folie a uložíme do lednice ztuhnout, minimálně na hodinu.
  4. Ztuhlé těsto rozkrojíme na kusy a postupně z kusů válíme a vykrajujeme tvary na pomoučeném vále. Důležité je, aby se těsto moc nezahřálo od našich rukou a zůstalo co nejchladnější.
  5. Vykrojené kousky klademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 180 stupních 10-15 minut. Vyndáváme v okamžiku, kdy je zlatavé.
  6. Nakonec slepujeme marmeládou naší volby.

Možná si říkáte, jakou marmeládu do lineckého zvolit? Výběr je čistě na vás. Klasickou volbou je rybízová, kromě ní se často sahá po jahodové nebo malinové, višňové, meruňkové či brusinkové.

Jednoduché linecké ve zdravější verzi

Citronový esenciální olej BIO místo citronové kůry do pečení

mrknout na BIO citronový esenciální olej do pečení