Galicijská empanada s tuňákem

Velká kapsa, která uvnitř ukrývá bohatou porci voňavé náplně ze zeleniny a tuňáka, to je přesně galicijská empanada s tuňákem. A tak vypadá jedna z nejpopulárnějších verzí tohoto pečiva a u nás doma si ji vždycky s velkou chutí dáme….
Číst dál...Katalánské mandlové carquinyolis

Carquinyolis (čteme karkiňolis) jsou tradiční katalánské sušenky, které zaujmou na první pohled množstvím celých mandlí. A taky nápadně připomínají v našich končinách známější italské cantuccini. Příprava je skutečně jednoduchá a kromě mandlí budeme potřebovat jen pár běžných surovin. Těsto se…
Číst dál...Dvojitě pomerančové čokoládové lanýže

Čokoláda a pomeranč, to je osvědčené sladké kombo, které potěší nejen na Vánoce. V našem případě si přidáme ještě pár kapek esenciálního oleje, který dodá čokoládě plnější chuť a vůni a výborně doplní pomerančovou kůru. Tenhle recept užijeme i kdykoliv…
Číst dál...Salsa romesco, katalánská zeleninová salsa

Salsa romesco patří k nejznámějším katalánským salsám. U nás doma ji milujeme. Ještě si pamatuju moje první setkání s ní. Zeptala jsem se, z čeho je. Řekli mi, že z mandlí. Mandle (a většinou taky lískové oříšky) jsou její nedílnou…
Číst dál...Ensaladilla rusa – španělský bramborový salát

Na gastronomii mě ohromně baví, jak v různých koutech světa nacházíme podobná jídla lišící se ve zdánlivých detailech, které ale dělají divy. Třeba bramborový salát by člověk rozhodně nehledal na jihu Evropy, že? Přitom v takovém Španělsku ho běžně servírují…
Číst dál...Cizrnový salát s fetou

Kterou z luštěnin máte nejraději? U mě asi vede cizrna. Ale z nějakého nepochopitelného důvodu k premiéře cizrnového salátu došlo až teď. Kdysi jsem četla knihu o nejlepších potravinách, které by neměly chybět v našem jídelníčku. Cizrna byla mezi nimi….
Číst dál...Salsa rosa – španělská růžová salsa

Španělská gastronomie počítá s celou řadou studených sals – omáček – a právě salsa rosa patří mezi ty nejznámější. Koupíme ji v každém supermarketu, ale není nad domácí výrobu – ta navíc zabere jen pár minut a stačí nám zcela…
Číst dál...Voňavá hrušková povidla

Už máte doma pár lahviček vlastních hruškových povidel? A pěkně voňavých? Připravit domácí povidla z hrušek je fakt jednoduché a v zimě si lahvičku této sladké dobroty skutečně vychutnáme. A třeba ji ocení i někdo další – můžou být skvělým…
Číst dál...Osvěžující voda s okurkou a kapkou máty

Asi nikomu neunikla popularita osvěžující okurkové vody. Já si ji teda zase udělala tak trochu po svém a můj extra jednoduchý recept sdílím s vámi. Je ideální pro horké letní dny a protože neobsahuje cukry ani kyseliny, můžeme si ji…
Číst dál...Broskvový chia džem s limetkou (a minimem cukru)

Můj první letošní džem. Skoro bez práce, skoro bez cukru. A se dvěma super ingrediencemi. Postup je úplně jednoduchý a pro krásný výsledek doporučuju vybrat broskve se žlutou nebo oranžovou dužinou. U bílomasých hrozí, že bude konečná barva oku ne…
Číst dál...