Pokrmů z mletého masa je spousta a často se sobě podobají skoro jako vejce vejci. Liší se v drobnostech a v názvech. Čevapčiči (někdy ne úplně správně čevabčiči) je typickým pokrmem Balkánu (speciálně Bosny a Hercegoviny a Srbska), ale úplně původně se jedná vlastně o kebap.
Maso je poměrně jemně kořeněné (někdy i zcela nekořeněné), takže si zachovává svoji vlastní chuť. Tradičně se jí podobně jako kebap – s kusem pečiva, čerstvým sýrem, zeleninou a dalšími doplňky. V našich končinách se ale servíruje nejčastěji s bramborem a hořčicí smíchanou s jemně pokrájenou cibulkou.
U přípravy čevapčiči se také setkáme s rozdíly v použitém mase. V zemích původu je to často jehněčí a skopové, zatímco u nás se nejčastěji připravuje z vepřového.

Čevapčiči
2016-04-04 19:41:44
Porce: 2
Suroviny
- 500 g masa, třeba krkovice
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- 1,5 lžičky soli
- 0,5 lžičky jedlé sody
- mletý pepř
- troška mleté papriky
- ideálně: 1 lžíce perlivé vody
Postup
- Maso si klasicky umeleme. Pokud ho chceme koupit už namleté, volíme dobrý kvalitní zdroj.
- Opatrně smícháme všechny ingredience. Pokud máme dostatek času, můžeme nechat směs odpočinout 3-4 hodiny v ledničce.
- Rukama zformujeme stejně velké válečky. Z tohoto množství jich vyjde asi 7-8.
- Kousky pak pečeme na pánvi s dobrým povrchem, můžeme je připravit také na grilu nebo v troubě (20-30 min). Z pánve nebo grilu budou šťavnatější, v troubě naopak pravděpodobně o něco sušší.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/