Strouhaná kakaová buchta s vylepšenou náplní

Kakaová strouhaná buchta s tvarohovou náplní - jednoduchý recept

Strouhaná kakaová buchta je dost dobře známá po celé zemi. Ale vsaďte se, že takovou, jako si uděláte podle tohohle receptu, jste ještě nejedli. Tvarohová náplň je totiž vylepšená citronovým esenciálním olejem. Ten jí dá lehkou citronovou chuť a udělá z obyčejného receptu aromarecept.

Jako je mým zvykem, i tady jsem dost ubrala cukru. Pokud máte rádi sladké, přidejte si. I když za mě je tato nesladká verze o mnoho lepší, vynikne kakao i náplň.

Tvaroh jsem ochutila esenciálním olejem, který nám prokáže mnohem lepší službu než citronová kůra. Musí být ale přímo určený do jídla. Esenciální olej v této kvalitě najdete u nás v e-shopu. Je od značky Terpenic a navíc s BIO certifikátem. Kromě chuti a vůně přináší do našich receptů i zdraví prospěšné látky.

Strouhaná buchta - jednoduchý recept na skvělý moučník

Suroviny:

na 1 velkou zapékací formu

Na těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 25 g cukru
  • 5 lžic kakaového prášku
  • 1 žloutek

Na náplň:

Postup:

  • Ze surovin na těsto si vypracujeme tuhé těsto. Dáme ho vychladit do mrazáku, počítejme s půlhodinou.
  • V míse smícháme tvaroh se žloutky, cukrem a esenciálním olejem.
  • Vedle si ušleháme z bílků tuhý sníh.
  • Sníh zlehka vmícháme do tvarohové směsi.
  • Připravíme si formu nebo plech. Podle potřeby použijeme silikonovou podložku nebo klasicky vymažeme máslem. Troubu zapneme na 180 stupňů.
  • Těsto vyndáme, rozřízneme vejpůl a první půlku na hrubém struhadle nastrouháme do formy. Rozprostřeme.
  • Na tento základ rovnoměrně rozdělíme náplň a na ni pak nastrouháme druhou polovinu těsta.
  • Pečeme tak dlouho, jak je třeba, vzhledem k množství vody v tvarohu to trvá spíš déle. Testujeme pomocí párátka, zda už máme upečeno.

(Pokud vám během pečení hodně vyběhne a pak spadne, neděste se. Skvělá bude i tak.)

Další tipy:

Místo citronového esenciálního oleje můžeme dát jiný, třeba pomerančový nebo mandarinkový. Pro výraznější chuť se dá zvýšit množství. Vždy ale musíme používat jen takový esenciální olej, který je značený jako vhodný pro použití v potravinách. Taky doporučuju pročíst náš blog na aromatics, kde je používání esenciálních olejů v jídle jedním z našich témat. A v našem e-shopu najdete tyto esenciální oleje a řadu dalších, většinu v BIO kvalitě.

Na tvaroh můžete dát i vrstvičku ovoce, třeba meruněk. Jen opatrně, aby nevneslo do moučníku příliš vody.

Do náplně se hodí i další ingredience – třeba rozinky (i ty rumové), brusinky…

Esenciální olej citron od Terpenicu - 100% přírodní zdravé aroma do jídla