Dulce de leche, latinskoamerická verze mléčného karamelu, je hříšně sladké. A skvěle sedne do spousty dezertů a sladkostí. Nemusíme ho shánět po obchodech, snadno ho vykouzlíme na plotně.
Receptů na dulce de leche je bezpočet. Pokud budete chtít nějakou zdravější verzi, tak vás zklamu. Hledat budete těžko. Lžičku sem, lžičku tam ale občas přežijete. Díky skleničce dulce de leche se můžete vydat na výpravu po argentinské kuchyni a připravit si tradiční slepované sušenky alfajores, cheesecaky nebo šlehané krémové dezerty, palačinky nebo třeba zmrzlinu.
Suroviny:
- 1 litr mléka
- 350 g cukru (já zvolila nerafinovaný třtinový)
- ½ lžičky jedlé sody
Postup:
Do hrnce dáme mléko a cukr a pozvolna začneme za průběžného míchání zahřívat.
Když se nám cukr rozpustí, přidáme sodu a opět promícháme.
Nyní za lehčího zahřívání vaříme a průběžně mícháme. Povrch nám může lehce zpěnit, postupně by se ale měla pěna rozplynout.
Vaříme na mírném ohni asi čtyři hodiny, průběžně mícháme. Směs nám ztmavne a zhoustne.
Když hustotou připomíná pudink, kápneme si trošku na talířek. Nemělo by téct.
Jakmile máme hotovo, sundáme z plotny a dalších asi 15 minut dále sem tam promícháme.
Nalijeme ho do čisté skleničky, necháme vychladnout a dobře zavíčkujeme.

Recept byl připraven ve spolupráci s Fresh Festivalem. Děkuju, že můžu být součástí tak skvělého projektu, který dává dohromady milovníky dobrého a kvalitního jídla.