Houskový knedlík (jednoduchá nekynutá verze)

Houskový knedlík patří mezi české klasiky. Je velká škoda, že se poměrně rozmohlo kupování už hotového knedlíku nebo používání různých sypkých směsí k jeho přípravě. Receptů je přitom bezpočet a mnohé z nich jsou jednoduché a zaberou jen chviličku.

Tento knedlík je velmi jednoduchý a rychlý. Nejedná se o nadýchanou kynutou verzi, ale o knedlík založený hlavně na pečivu (které si vyberete dle svých preferencí). Díky tomu není náročný na suroviny a lze ho klidně udělat i v celozrnné verzi či použít kvalitní domácí pečivo.

Houskový knedlík (jednoduchá nekynutá verze)

Porce: 2
Celkový potřebný čas
25 min

Celkový potřebný čas
25 min

Suroviny
  1. 250 g pečiva
  2. 200-250 ml mléka
  3. 100 g hrubé mouky (může být i celozrnná) + na pomoučení
  4. 1 vejce
  5. 10 g másla
  6. 1,5 lžičky soli
  7. Pečivem může být rouhlík, houska, toustový chleba nebo jakékoliv jiné pečivo dle naší volby.
Postup
  1. Pečivo nakrájíme na kostičky o hraně 1 cm.
  2. Přemístíme do dostatečně velké mísy, přidáme sůl, předem rozpuštěné máslo, mouku a přilijeme prvních asi 150 ml mléka. Opatrně promícháme. Dále přiléváme mléko a promícháváme do doby, než nám vznikne pěkné jen lehce lepivé těsto.
  3. Pracovní plochu si lehce pomoučíme a začneme tvarovat knedlík či knedlíky. Z tohoto množství se dobře připraví dva knedlíky o průměru asi 6 cm. Těsto tedy rozdělíme na dvě stejné části a každou přeneseme na pomoučenou podložku a rukama jim dáme tvar knedlíku.
  4. Knedlíky opatrně dáváme do vroucí lehce osolené vody. Ihned po vložení do vody se mohou uvolňovat kousky pečiva nebo mouky, to však ustane.
  5. Vaříme asi 12 minut. Po uplynutí doby můžeme knedlík vyndat a přepůlit, abychom ověřili, že je skutečně uvařený (nemá mazlavý střed). Pokud by byl uprostřed syrový, můžeme ho vrátit na chvilku do hrnce.
  6. Uvařený knedlík necháme okapat a krájíme, ideálně nití.
Další informace a tipy
  1. Na vaření knedlíků bychom měli volit přiměřeně velký hrnec, spíše nižší se širším dnem. Množství vody musí odpovídat velikosti knedlíků – knedlík musí být při vaření kompletně ponořený.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/

[jetpack-related-posts]