Lepenice není z těch moderních jídel a na první pohled není možná ani příliš lákavá. Její chuť však velmi příjemně překvapí, je jednoduchá a na suroviny nenáročná. Navíc představuje skvělý způsob, jak zvýšit konzumaci tolik prospěšného kysaného zelí.
Klasicky se lepenice podává jako samostatný pokrm, zajímavá je ale také coby příloha.
Jihočeská lepenice
2015-08-05 20:58:41
Porce: 2
Celkový potřebný čas
25 min
Suroviny
- 800-1000 g brambor
- kysané zelí dle chuti, zhruba 1 šálek
- 100 g slaniny
- menší cibule
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- sůl
Postup
- Brambory klasicky uvaříme do měkka. Do vody můžeme přidat sůl a kmín.
- Na pánvičce rozpustíme sádlo nebo rozehřejeme olej a vhodíme na kousky pokrájenou slaninu. Za průběžného míchání ji necháme osmahnout. Poté přidáme nadrobno pokrájenou cibulku. I tu necháme osmahnout tak, jak ji máme rádi.
- Zelí zcedíme a promícháme se zcezenými brambory, směs osolíme. Servísujeme s kopečkem osmahnuté slaniny a cibulky.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/