Karob patří mezi poměrně nenápadné ingredience z pultů obchodů se zdravou výživou. Většinou je známý coby složka polev na oříšky a sušené ovoce. V kuchyni má ale tolik uplatnění a připravíme s ním takových dobrot, že rozhodně stojí za naši pozornost. Co vůbec karob je, proč bychom ho měli mít doma a co dobrého s ním připravit?
Co je karob?
Karob se obvykle prodává jako tmavě hnědý jemný prášek podobný kakau. Jedná se o usušené a namleté plody – lusky stromu zvaného rohovník obecný. Jeho prapůvodní domovinou je Persie, postupem času se ale rozšířil i všude kolem Středozemního moře. Dnes je poměrně běžným stromem třeba ve Španělsku. To je také největším producentem karobu jako potraviny, následují ho Itálie a Portugalsko.
Lusky dozrávají na podzim, zabarvují se nejčastěji do temně hnědého odstínu a intenzivně nasládle voní. Pak se suší, někdy praží a melou. Konzumovat se dají ale i celé lusky, čerstvé nebo rehydratované sušené.
Nejrozšířenější je tmavý karob. Používá se zejména jako náhrada kakaa nebo čokolády, i když chuťově se jim příliš nepodobá. Existuje však i karob bílý (spíš světlě hnědý), který v receptech najdeme kromě toho také místo mouky, používá se také k zahušťování. Vyrábí se z něj také aditivum karobin (E410).
Název svatojánský chléb
V češtině se často o karobu mluví jako o svatojánském chlebu. To nejspíš proto, že se traduje, že Jan Křtitel se během svého pobytu v poušti živil právě karobem a díky tomu přežil.
Karob jako superpotravina
Karob je řazen často mezi superfoods. Obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, nenajdeme v něm však běžné alergeny ani jiné dráždivé látky. Mnohými je dokonce považován za hypoalergenní. Používá se proto mimo jiné i při výrobě jídla pro děti.
Lusky jsou tvořeny zhruba z poloviny cukry, proto byl karob vždy cenným přilepšením v dobách nedostatku potravin. Dále v něm najdeme docela slušnou porci vlákniny. Z vitamínů stojí rozhodně za zmínku riboflavin, niacin a vitamín B6. Z minerálů pak zejména vápník, měď, mangan a draslík.
Ve srovnání s kakaem obsahuje taky velmi málo tuku, což je jedním z důvodů, proč se karobem kakao nahrazuje.
Na rozdíl od kakaa neobsahuje žádnou látku podobnou kofeinu, takže je vhodný i pro osoby citlivé právě na kofein.
Karob je taky bohatý na antioxidanty a v dnešní době určitě oceníme jeho protizánětlivé účinky.
Co s karobem připravit?
Nejvíce budeme pracovat asi s tmavým karobem a tam stačí, když si budeme pamatovat, že ho využijeme všude tam, kam bychom dali kakao nebo čokoládu. Takže sušenky, buchty, dorty, sušenky, pudingy, dezerty, sladké nápoje, granoly, pomazánky typu nugeta… A při nahrazení kakaa karobem můžeme použít menší množství cukru oproti původnímu receptu, jelikož je karob sám o sobě trochu sladký.
U světlého karobu je použití podobné, ovšem výsledná barva bude o mnoho světlejší. Můžeme jím třeba nahradit z části mouku, skvěle se hodí do bezlepkových receptů.
Spoustu receptů s karobem najdete na dify, určitě můžu doporučit: banán v karobu s kokosem, karobovou granolu s meruňkami, ovesnou kaši s kokosem a karobem nebo jablečné lívance s karobem. Všechny karobové recepty publikované na dify najdete tady.
Karob se dá koupit poměrně běžně ve zdravých výživách a online třeba u Country Life.