Chcete se naučit péct krásné dorty nebo cupcaky a umět je ozdobit tak, aby byly k nakousnutí? Říkáte si, jak nejlépe upéct a připravit korpus, jak mu dát základní „kabátek“ a jak z něj udělat něco, na čem všichni ostatní nechají oči? Tohle a spoustu dalších otázek řeší knížka Pečeme a zdobíme dorty, Více než 300 rad, technik a výrobních tajemství z řady „Jak na to“ od Metafory.
O knížce
Tahle knížka není kuchařkou, je průvodcem. Průvodcem, který nám pomůže od A do Z s přípravou dortu, cupcaků a dalších dobrot. Je praktická, obsahuje spoustu rad a umožňuje začít s dorty i těm, kteří nikdy nic takového nezkoušeli.
Knížka je rozdělená do 4 kapitol, těmi jsou: dorty, fondán, máslový krém a nakonec čokoláda. V každé z nich najdeme v podstatě všechny základní informace, které budeme potřebovat, a kromě toho spoustu rad, tipů a inspirace. Navíc se nám můžou hodit i šablony – rozkresy tvarů, které obkreslíme, vystřihneme a můžeme použít jako šablonu při tvarování dekorací.
O dortech
Kapitola o dortech se ze začátku věnuje vybavení, které k přípravě dortu/cupcaků budeme potřebovat. Následují různé recepty s rozpisy množství surovin pro různě velké formy. Tyto tabulky jsou ohromně praktické, protože nás zbaví nutnosti propočítávat suroviny pro naši formu. Kromě těst řeší také samotné pečení a následnou úpravu korpusu.
O fondánu
Fondán se hojně využívá ke zdobení dortů i jiných zákusků a knížka ukazuje, jak široké jsou možnosti jeho využití. Najdeme v ní klasické potahování a základní dekorování dortu, výrobu figurek, ale i spoustu dalších technik, kterými se zdobí luxusní zákusky. Všechno je ale podané jednoduše a vlastně to tak trochu odhaluje, že se někdy dá dosáhnout zajímavých efektů jednoduše, jen vědět, jak na to. I tady najdeme zase tabulky, které nám pomohou s množstvím potřebných surovin. A na konci kapitoly je i oddíl věnovaný marcipánu.
O máslovém krému
Máslový krém zase zažívá návrat a v téhle knížce se mu věnuje jedna samostatná kapitola. Samozřejmostí jsou recepty, informace o různých zdobících pomůckách a technikách jeho použití.
O čokoládě
Kapitola o čokoládě je nejkratší, ale zase v ní najdeme spoustu informací. V prvé řadě se dozvíme, jak čokoládu na zdobení správně připravit. Pak následuje spousta návodů a tipů, jak ji použít k přímému dekorování či výrobě ozdob.
Dojmy z knížky
Jako jiné knížky z této edice, i tato je koncipována tak, že nám opravdu ukáže, „jak na to“. I úplný začátečník bude schopen s dorty začít, vyhnout se spoustě chyb a pak se pěkným dortíkem pochlubit. Pro všechny zkušenější je v ní hodně inspirace, hlavně co se týče zdobení. Jsou tam ukázané různé techniky, vychytávky, tipy a rady, díky kterým můžeme péct rozmanitěji a zkoušet různé metody dekorování. A autorka přidala spoustu trendy věcí, jako jsou třeba dortová lízátka, pralinky a tak podobně.
Dorty nejsou zrovna spojovány se zdravou stravou, nicméně hodně technik lze aplikovat i při přípravě zdravých variant.
Metafora má na svých stránkách i takovou „ochutnávku“, tak se mrkněte… tady :).