Kopr v kuchyni

Použití kopru v kuchyni - tipy , co s ním

Kopr je skvělá bylinka, se kterou se setkáme v mnoha světových kuchyních a ohromné spoustě moc dobrých jídel. Načerpejte inspiraci a něco dobrého si s ním připravte, nebudete litovat! 🙂

O kopru

Kopr je jednoletá bylinka z čeledi miříkovitých. V kuchyni se využívá nať i semena. Původem je nejspíše z oblasti kolem Středozemního moře, ale dnes se využívá v mnoha kuchyních, včetně severoevropských.

Kopr se dobře pěstuje v českých podmínkách, je to jarní bylinka. Je pro něj typický samovýsev. Můžeme ho použít, už jakmile má několik centimetrů, jeho plná výška je kolem jednoho metru. Často se také vysévá do záhonů s jinou zeleninou, aby přilákal užitečný hmyz.

Jako u dalších bylinek, i u kopru platí, že čerstvý je mnohem lepší než sušený. Čerstvý většinou lépe přežívá v ledničce se stonky ve vodě. Můžeme ho zamrazit, třeba i v kostkách ledu. Do jídel ho většinou přidáváme ko konci tepelné přípravy nebo až při servírování. Někdy se s ním ale také nechávají pokrmy uležet nějakou dobu v ledničce.

Kopr se využívá jako aromatická bylinka i jako léčivka. Její aroma jí totiž dává mnoho zajímavých účinků, jako jsou například antibakteriální působení, ochrana proti volným radikálům či schopnost likvidovat některé karcinogeny.

Kopr v kuchyni

S koprem se setkáme v mnoha národních kuchyních. Z původní domoviny – oblasti kolem Středozemního moře – se rozšířil zejména na sever a na východ. V Evropě ho používají v Řecku, na Balkáně, V Rumunsku, Maďarsku, samozřejmě u nás, dále v Německu, Polsku, v severských zemích a v Rusku. V Asii se pak s ním setkáme taky v podobě semen. Kopr se využívá v indické, iránské, laoské, čínské či vietnamské kuchyni. Často je regionální záležitostí. Pak tu máme ještě kuchyni arabských zemí, Egyptu či Izraele.

Typicky se v těchto kuchyních vyskytují „koprové pokrmy“ a nebo se kopr kombinuje s určitými surovinami, například rybami, zelím, okurkami, mléčnými výrobky. Někdy se s ním v receptech objevuje i petrželová nať.

Použití kopru – tipy, kam s ním

Kopr se užije při spoustě příležitostí. Můžeme si vybrat mezi typickými „koprovými recepty“ nebo ho prostě jednoduše přidat do jídla, které zrovna vaříme.

Tzatziki. Jedním z nejznámějších receptů s koprem jsou tzatziki, i když ne vždycky se do nich vlastně kopr přidává. Recept najdete tady.

Koprovka, kulajda a spol. V české kuchyni máme pár krémových dobrot s koprem. Kulajda (recept tady) je jednoduchá a rychlá a opravdu dobrá. Koprová omáčka se pak zase hodí ke zbylému vařenému hovězímu.

Do dresinků a omáček. Omáčky se základem z jogurtu, tvarohu, kefíru nebo třeba kysané smetany jsou skvělým doplňkem k zelenině, pečeným bramborům, masu nebo čemukoliv grilovanému. Ke kopru můžeme přidat taky pažitku a petrželku.

Sýr. Kopr se skvěle hodí zejména k čerstvým sýrům, třeba ke cottage sýru, fetě, mozzarelle…

Brambory s koprem. Vařené brambory můžeme smíchat s nasekaným koprem a kouskem másla.

Kopr a zavařování. Kousek kopru se často přidává například při zavařování okurek a další zeleniny.

Boršč. Mnoho různých variant boršče počítá i s koprem, kterým se nakonec polévka posype. Recept na jeden takový najdete tady (z dify.cz)

Losos. Kopr jde s lososem skvěle a vybrat si můžeme z mnoha možností. Stačí hotový pokrm z lososa posypat posekaným koprem. Nebo jednoduše k lososu připravíme salsu, ať už třeba z kysané smetany nebo s olejovým základem.  

Další dobré kombinace

Kopr se dále dobře hodí k… vajíčkům, fazolkám a hrášku, mořským plodům, chřestu…

Použití kopru při vaření, tipy na recepty

[jetpack-related-posts]