Kurkuma, sytě žlutý prášek, který propůjčuje svoji barvu mnoha zejména asijským pokrmům, by určitě neměl chybět v žádné kuchyni. Je hodně zajímavý nejen z hlediska kulinářského, má totiž mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. Jelikož jeho chuť není nijak extra výrazná, svoje uplatnění si bez problému najde.
Co je kurkuma?
Kurkuma pochází z oddenku (podzemního stonku) kurkumovníku dlouhého. Má sytou žlutou barvu, díky níž se mu někdy přezdívá indický šafrán. V obchodech nejčastěji dostaneme kurkumový prášek. Běžně se vyrábí tak, že se oddenky uvaří, usuší a následně rozemelou na jemňoučký prášek. Někdy jsou k dostání i celé kousky sušených oddenků. Kurkuma se však dá použít i za syrova, pokud seženeme čerstvé oddenky, podobné zázvoru.
Jak se kurkuma používá?
Kurkuma je asi nejvíce spojována s kuchyní indickou a pákistánskou, obecně ji najdeme v kuchyních Asie a Afriky, v jižní Asii se typicky přidává třeba do velmi známých pokrmů zvaných curry. V kořenící směsi kari/curry má samozřejmě také svoje místo.
Kurkumový prášek lze přidat do snad všech typů pokrmů. Hodně rozšířené je třeba barvení rýže kurkumou.
Kurkuma a její zdravotní přínosy
Kurkuma je jedním z prostředků řady tradičních asijských medicín. Nejznámější látkou obsaženou v kurkumě je kurkumin, který ji dává tu typickou barvu, není ale rozhodně jedinou substancí s příznivými účinky na naše zdraví.
Obecně kurkuma vyniká svými protizánětlivými, antibakterálními a antivirotickými účinky. Známá je i jako koktejl antioxidantů a v poslední době se zkoumá její pomoc v boji s rakovinným bujením. I když výzkumy zatím nepřinesly jasné závěry, s jistotou lze říci, že kurkuma je velmi hodnotnou ingrediencí a že její konzumace má přínos pro tělo.
Toto koření se s úspěchem užívá například u lidí se zánětlivými nemoceni, autoimunitními chorobami a při kožních problémech.
Kurkumu lze použít i lokálně, třeba při různých zánětlivých stavech kůže.
Co určitě musíte vyzkoušet…
- kurkumovou rýži
- jednoduchý pilaf (z dify.cz)
- sušenky s kurkumou (z dify.cz)
- krekry se slunečnicí a mákem (z dify.cz)
- jednoduché zapečené brambory (z dify.cz)
- vajíčkovou pomazánku s kurkumou (z dify.cz)
- přidat kurkumu do smoothie, třeba jako tady
Další tipy, jak kurkumu snadno zařadit do jídelníčku, najdete v mém článku 10 tipů, jak se začít více přátelit s kurkumou na blogu dify.cz