Malý průvodce druhy rýže

Druhy rýže a jejich použití

Rýže je velmi univerzální surovinou, která našim pokrmům dodá především složené karbohydráty, tedy energii. Všechny druhy rýže jsou přirozeně bezlepkové, což je další významná výhoda, nejen při bezlepkových dietách.

Každý druh rýže má svoje specifické vlastnosti a ty se promítnou do jejího použití. Pokud známe základní druhy rýže a jejich charakteristiky, bude pro nás snadné vařit skvělá rýžová jídla.

Dělení rýže dle délky zrna

Délka zrna se obvykle vyjadřuje poměrem delší a kratší strany.

Dlouhozrnná rýže

Zrno je viditelně dlouhé a úzké. Typickým zástupcem je třeba basmati nebo klasická dlouhozrnná rýže. Většinou se servíruje jako příloha či se využívá k přípravě salátů.

Rýže středně dlouhého zrna

Zrno je poměrně kratší, po uvaření je lepivější a měkčí. Využívá se typicky třeba k přípravě španělské paelly.

Rýže s kratším zrnem, vhodná třeba na rizota

Kulatá rýže/rýže krátkého zrna

Rýže s kratším kulatějším zrnkem. Rychleji se vaří a velmi dobře absorbuje chuť a vůni jiných ingrediencí. Po uvaření získá krémovou texturu. Používá se typicky například k přípravě rizot, která jsou tak krémovější a ingredience lépe drží pospolu. Další ukázkou využití této rýže je sushi.

Tento druh rýže a rýže středně dlouhého zrna jsou si hodně podobné a ři běžném vaření je můžeme zaměňovat.

Dělení rýže dle způsobu zpracování

Bílá/loupaná rýže

Bílá rýže typicky prochází různými procesy, které ji zbaví mimo jiné slupičky, klíčku a často také zahrnují leštění. Tímto se odstraní část vlákniny a dalších obsažených látek. 

Neloupaná/přírodní rýže

Toto zrno bylo očištěno, ovšem jeho vnější vrstvy bohaté na živiny mu byly ponechány. Vaří se déle než bílá rýže, zpravidla je pevnější.

Rýže parboiled

Dlouhozrnná rýže, jejíž zrno bylo speciálně upraveno pomocí páry. Díky tomu si zachovalo více minerálů, obsahuje hodně vlákniny, její barva je lehce nažloutlá. Nerozváří se a nelepí se. Hodí se zejména jako příloha nebo k přípravě salátů.

Další běžné druhy rýže

Basmati

Typicky používaná v Indii a přilehlých oblastech. Její zrno je dlouhé a má charakteristickou vůni. Vaří se poměrně rychle a nelepí se.

Rýže Basmati ve verzi parboiled

Jasmínová rýže

Thajský aromatický druh rýže, podobný basmati, avšak lepivější.

Divoká rýže

Tmavé dlouhé zrnko je bohaté na živiny a velmi dobře se hodí k oživení pokrmů, běžně se míchá s jiným druhem rýže. Ve skutečnosti se však nejedná o rýži, ale o trávu.

 

Jak už jsem řekla výše, znát různé druhy rýže znamená dokázat s ní vařit skvělá jídla. Vyplatí se mít doma v zásobě vždy alespoň dva druhy rýže – jednu dlouhozrnnou přílohovou a jednu s kratším zrnem na rizota.

[jetpack-related-posts]