Vlašské ořechy mám moc ráda, ale někdy je složitější je do jídla zakomponovat jen tak, bez předchozí úpravy jako je rozdrcení nebo umixování. Proto je tak fajn mít po ruce tohle máslo!
Máslo z vlašáků vylepší spoustu věcí a to naprosto jednoduše. Stačí přidat tu do ovesné kaše, tam na lívance, do jogurtu nebo třeba do zálivky na salát.
Navíc co se mi líbí u vlašských ořechů, je, že při přípravě másla z nich jsem nikdy nepotřebovala přidat žádný olej. Záleží tedy na konkrétních ořechách, ale obecně řečeno se mixují poměrně dobře a samy o sobě pak mají výbornou konzistenci.
Jinak doporučuju máslo připravovat po menších dávkách. Jednak se bude mnohem lépe dělat, taky je ale lepší ho mít vždycky čerstvé. Namleté ořechy totiž vždycky ztrácejí své kvality mnohem rychleji.

- vyloupané vlašské ořechy – použila jsem 200 g k získání jedné malé lahvičky
- Ořechy nasypeme do mixéru.
- Mixujeme a pravidelně dle potřeby stíráme ze stěn směrem doprostřed. Měníme rychlost mixování dle potřeby.
- Pokud se nám mixér zahřeje, chvíli počkáme, aby vychladl.
- Hotové máslo přemístíme do dobře vymyté skleničky. V létě uchováváme v lednici.
Jinak vlašáky a další ořechy dobře pořídíte tady.