Maso s mrkví z papiňáku

Maso s mrkví, recept na přípravu v papiňáku

Maso s mrkví možná spousta z nás nenáviděla – tedy to v podání školních nebo závodních jídelen. Doma připravené maso s mrkví je ale moc dobré a je způsobem, jak snadno dostat do našeho menu mrkev.

V papiňáku se maso s mrkví připravuje snadno a o něco rychleji. Naprosto bez problému pro tento recept můžeme zvolit i nějaké tužší hovězí.

Tento recept je nastaven na použití elektrického papiňáku Instant Pot. Lze ho ale snadno adaptovat pro použití klasického papiňáku nebo na přípravu v obyčejném hrnci.

Pokud jste o tomhle papiňáku ještě neslyšeli, určitě doporučuju přečíst si můj první článek o něm. Taky jsem mu vyhradila jeho vlastní místo na blogu – tady

Maso s mrkví z papiňáku

Porce: 4
Celkový potřebný čas
1 h

Celkový potřebný čas
1 h

Suroviny
  1. 600 g masa (hovězího, vepřového,…), nakrájeného na menší kostky
  2. 500 g mrkve, kterou oloupeme a nakrájíme na kolečka
  3. 2 lžíce sádla nebo oleje
  4. 2 lžičky soli
  5. 1 lžička kmínu
  6. mletý pepř dle chuti
  7. 250 + 200 ml vody, nejlépe vařící
  8. volitelně: mouka nebo škrob na zahuštění
Postup
  1. Do hrnce vložíme nádobu na vaření a zapneme program Saute na nejvyšší stupeň (tlačítko Saute a pak adjust, abychom se dostali na třetí políčko signalizující nejvyšší výkon)
  2. V hrnci rozehřejeme sádlo/olej a osmahneme na něm maso.
  3. Pokud maso pustí šťávu, necháme ji odpařit. Šťáva se tak zredukuje a naše jídlo bude mít výraznější chuť.
  4. Jakmile máme osmahnuto, přidáme kmín a promícháme, poté sůl, pepř a 250 ml vody.
  5. Vypneme hrnec. Připravíme ho k vaření. Přikryjeme ho poklicí, poklici zajistíme, ventilovou páčku dáme na centrální pozici.
  6. Nyní můžeme hrnec opět zapnout, teď už v režimu tlakového hrnce. Pokud máme vepřové maso, v manuálním programu nastavíme 25 minut. U hovězího nastavíme 35 minut. Tato doba by měla stačit k tomu, aby bylo maso ve výsledku skutečně měkké.
  7. Po doběhnutí programu hrnec vypneme a vypustíme páru.
  8. Do hrnce přidáme mrkev a další vodu, zhruba 100-150 ml.
  9. Zapneme opět program Saute na nejvyšší výkon. Občas promícháme a počkáme, než bude mrkev dostatečně měkká. To bude trvat dalších zhruba 5-10 minut.
  10. Pokud je třeba, přidáme další vodu.
  11. Nakonec dochutíme a můžeme případně zahustit škrobem nebo moukou rozmíchanou v trošce studené vody. V tom případě necháme zhruba dalších 5 minut hrnec zapnutý.
  12. Hrnec vypneme a můžeme podávat
aromarecepty https://aromarecepty.cz/

 Maso s mrkví, recept na přípravu v papiňákuRecept na maso s mrkví, připravované v papiňáku

[jetpack-related-posts]