Maso s mrkví možná spousta z nás nenáviděla – tedy to v podání školních nebo závodních jídelen. Doma připravené maso s mrkví je ale moc dobré a je způsobem, jak snadno dostat do našeho menu mrkev.
V papiňáku se maso s mrkví připravuje snadno a o něco rychleji. Naprosto bez problému pro tento recept můžeme zvolit i nějaké tužší hovězí.
Tento recept je nastaven na použití elektrického papiňáku Instant Pot. Lze ho ale snadno adaptovat pro použití klasického papiňáku nebo na přípravu v obyčejném hrnci.
Pokud jste o tomhle papiňáku ještě neslyšeli, určitě doporučuju přečíst si můj první článek o něm. Taky jsem mu vyhradila jeho vlastní místo na blogu – tady.
![](http://foodnotes.cz/wp-content/uploads/2017/08/maso-s-mrkvi-recept-z-papinaku-mini.jpg)
Maso s mrkví z papiňáku
2017-08-07 10:54:54
Porce: 4
Celkový potřebný čas
1 h
Suroviny
- 600 g masa (hovězího, vepřového,…), nakrájeného na menší kostky
- 500 g mrkve, kterou oloupeme a nakrájíme na kolečka
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 2 lžičky soli
- 1 lžička kmínu
- mletý pepř dle chuti
- 250 + 200 ml vody, nejlépe vařící
- volitelně: mouka nebo škrob na zahuštění
Postup
- Do hrnce vložíme nádobu na vaření a zapneme program Saute na nejvyšší stupeň (tlačítko Saute a pak adjust, abychom se dostali na třetí políčko signalizující nejvyšší výkon)
- V hrnci rozehřejeme sádlo/olej a osmahneme na něm maso.
- Pokud maso pustí šťávu, necháme ji odpařit. Šťáva se tak zredukuje a naše jídlo bude mít výraznější chuť.
- Jakmile máme osmahnuto, přidáme kmín a promícháme, poté sůl, pepř a 250 ml vody.
- Vypneme hrnec. Připravíme ho k vaření. Přikryjeme ho poklicí, poklici zajistíme, ventilovou páčku dáme na centrální pozici.
- Nyní můžeme hrnec opět zapnout, teď už v režimu tlakového hrnce. Pokud máme vepřové maso, v manuálním programu nastavíme 25 minut. U hovězího nastavíme 35 minut. Tato doba by měla stačit k tomu, aby bylo maso ve výsledku skutečně měkké.
- Po doběhnutí programu hrnec vypneme a vypustíme páru.
- Do hrnce přidáme mrkev a další vodu, zhruba 100-150 ml.
- Zapneme opět program Saute na nejvyšší výkon. Občas promícháme a počkáme, než bude mrkev dostatečně měkká. To bude trvat dalších zhruba 5-10 minut.
- Pokud je třeba, přidáme další vodu.
- Nakonec dochutíme a můžeme případně zahustit škrobem nebo moukou rozmíchanou v trošce studené vody. V tom případě necháme zhruba dalších 5 minut hrnec zapnutý.
- Hrnec vypneme a můžeme podávat
aromarecepty https://aromarecepty.cz/