Okurkový salát je jednoduchý, rychlý a velmi nenáročný na suroviny. Klasicky se podával ke spoustě pokrmů a rozhodně stojí za to tento zvyk občas vrátit do hry.

Okurkový salát
2015-08-10 22:33:38
Porce: 2
Celkový potřebný čas
5 min
Suroviny
- asi 350 g okurky
- asi 120 ml (něco přes půl) skleničky vody
- 1,5 lžičky cukru
- 1,5 lžičky octu (klasického, jablečného,..)
- 1 lžička soli
- pepř dle chuti
Postup
- Okurku omyjeme a pokud je třeba, oloupeme. Odkrojíme ji asi centimetr na každém konci. Jsou tužší a u některých druhů mohou být nahořklé. Okurku nastrouháme.
- Do dostatečně velké misky dáme nastrouhanou okurku, přidáme vodu a odměříme cukr, sůl a ocet a rovněž dáme do misky. Dobře promícháme, ochutnáme a dle přidáme dle potřeby přisladíme, přisolíme nebo přidáme víc octu. Nakonec dle chuti opepříme.
- Poprvé je nejlepší přidávat cukr, sůl a ocet po trošičkách, jelikože chutě každého se liší. Pokud to s nějakou složkou přeženeme, můžeme přidat více vody k naředění, poté chuť vyvážíme dle potřeb.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/
Okurkový salát se skvěle hodí k pokrmům s bramborovou kaší. A samozřejmě s poctivou domácí (recept tady)