Polévka z pečených rajčat byla mezi prvními recepty, které jsem v kuchařce Polévková mánie (recenze tady) zahlédla. A hned jsem věděla, že na ni brzo dojde. Seznam surovin byl totiž opravdu krátký a barva polévky prostě nádherná. Navíc, poslední tak dva roky jsem pár věcí z pečené zeleniny vyzkoušela a opravdu mi chutnaly.
U pečených rajčat je skvělé, že poměrně hodně změní chuť. Jsou výraznější, sytější a ztratí velkou část kyselosti. Není proto třeba je doslazovat.
Originální název polévky je zčernalé rajče a ancho chilli papričky s citrusovou kysanou smetanou a je připravená z menších keříčkových rajčat. Zajímavé je, že se užijí i zbytky rostliny, tedy větvičky, plus k tomu ještě Kathryn přidala papričku zvanou ancho, která je z těch méně pálivých. Já jsem se v těchto dvou bodech lehce odklonila od původního receptu a taky jsem nemíchala citrusovou smetanu.
Nápad použít rajčatové větvičky se mi líbí, nicméně si myslím, že je potřeba mít prvotřídní zdroj suroviny. Aspoň já bych větvičky od rajčat koupených klasicky v krámě nepoužila, protože je nepovažuju za dostatečně čisté. Plody se umyjí relativně snadno, ovšem u větviček si nejsem vůbec tak jistá. Jsem si ale jistá tím, že až budu mít domácí rajčátka, tak určitě využití větviček zkusím. Obsahují totiž hodně aromatických látek a to je to, co v polévce rozhodně uvítám.
Místo papriček ancho jsem použila klasický kajenský pepř v menším množství. Nejdřív jsem zvolila postup jako v knížce – namočit papričku do vařící vody. Jenže ta moje byla příliš velká a za tu dobu máčení nezmohla vůbec nic. Ani nedala vodě říz, ani nezměkla. Takže byla pro přípravu polévky nepoužitelná. Sáhla jsem proto po její mleté verzi, tedy mletém kajenském pepři.

- 750 g rajčat
- 200 ml vařící vody
- sůl a pepř
- chilli paprička, kajenský pepř, buď vcelku nebo mleté
- 2 lžíce kysané smetany nebo jogurtu
- Pokud máte dobrou papričku, která po namočení skutečně změkne, zalijte ji 100 ml vařící vody. V receptu použijeme papričku i vodu.
- Připravíme rajčata k pečení – omyjeme je, rozpůlíme, vykrájíme bubáky. ( u těch bubáků jsem hledala, jestli se tomu říká i jinak a vyskočil na mě jen bubák, tak nevím :))
- Rajčata naskládáme do pekáčku nebo na plech vyložený alobalem nebo pečícím papírem a dáme péct na 180 stupňů. Ideálně troubu nastavíme na gril, ale není to úplně nutné. Pečeme zhruba 50 minut do doby, než budou mít rajčata trošku tmavší barvu, místy možná i drobné spáleniny.
- Upečená rajčata zalijeme vodou. Pokud jsme máčeli chilli papričku, tak použijeme těch 100 ml od papričky plus dalších 100 ml čerstvé vařící vody. Pokud jsme papričku nemáčeli, tak k rajčatům přilijeme pouze 200 ml vařící vody.
- Osolíme, opepříme a přidáme chilli – buď v mleté podobě a nebo naši namočenou papričku (musí být ovšem opravdu měkká, aby se rozmixovala).
- Suroviny umixujeme do hladka.
- Nakonec ještě můžeme dochutit a servírujeme se lžící kysané smetany/jogurtu.
Zde ještě přikládám originální recept. Pro zvětšení klikněte sem. Recenzi na kuchařku pak najdete tady a další článek tady. A pro omrknutí kuchařky na stránkách Metafory můžete mrknout sem.