Polévka z pečených rajčat

Jednoduchá polévka z pečených rajčat

Polévka z pečených rajčat byla mezi prvními recepty, které jsem v kuchařce Polévková mánie (recenze tady) zahlédla. A hned jsem věděla, že na ni brzo dojde. Seznam surovin byl totiž opravdu krátký a barva polévky prostě nádherná. Navíc, poslední tak dva roky jsem pár věcí z pečené zeleniny vyzkoušela a opravdu mi chutnaly.

U pečených rajčat je skvělé, že poměrně hodně změní chuť. Jsou výraznější, sytější a ztratí velkou část kyselosti. Není proto třeba je doslazovat.

Originální název polévky je zčernalé rajče a ancho chilli papričky s citrusovou kysanou smetanou a je připravená z menších keříčkových rajčat. Zajímavé je, že se užijí i zbytky rostliny, tedy větvičky, plus k tomu ještě Kathryn přidala papričku zvanou ancho, která je z těch méně pálivých. Já jsem se v těchto dvou bodech lehce odklonila od původního receptu a taky jsem nemíchala citrusovou smetanu.

Nápad použít rajčatové větvičky se mi líbí, nicméně si myslím, že je potřeba mít prvotřídní zdroj suroviny. Aspoň já bych větvičky od rajčat koupených klasicky v krámě nepoužila, protože je nepovažuju za dostatečně čisté. Plody se umyjí relativně snadno, ovšem u větviček si nejsem vůbec tak jistá. Jsem si ale jistá tím, že až budu mít domácí rajčátka, tak určitě využití větviček zkusím. Obsahují totiž hodně aromatických látek a to je to, co v polévce rozhodně uvítám.

Místo papriček ancho jsem použila klasický kajenský pepř v menším množství. Nejdřív jsem zvolila postup jako v knížce – namočit papričku do vařící vody. Jenže ta moje byla příliš velká a za tu dobu máčení nezmohla vůbec nic. Ani nedala vodě říz, ani nezměkla. Takže byla pro přípravu polévky nepoužitelná. Sáhla jsem proto po její mleté verzi, tedy mletém kajenském pepři.

Polévka z pečených rajčat skoro jako z Polévkové mánie

Porce: 2
Délka aktivního vaření
10 min

Celkový potřebný čas
1 h

Délka aktivního vaření
10 min

Celkový potřebný čas
1 h

Suroviny
  1. 750 g rajčat
  2. 200 ml vařící vody
  3. sůl a pepř
  4. chilli paprička, kajenský pepř, buď vcelku nebo mleté
  5. 2 lžíce kysané smetany nebo jogurtu
Postup
  1. Pokud máte dobrou papričku, která po namočení skutečně změkne, zalijte ji 100 ml vařící vody. V receptu použijeme papričku i vodu.
  2. Připravíme rajčata k pečení – omyjeme je, rozpůlíme, vykrájíme bubáky. ( u těch bubáků jsem hledala, jestli se tomu říká i jinak a vyskočil na mě jen bubák, tak nevím :))
  3. Rajčata naskládáme do pekáčku nebo na plech vyložený alobalem nebo pečícím papírem a dáme péct na 180 stupňů. Ideálně troubu nastavíme na gril, ale není to úplně nutné. Pečeme zhruba 50 minut do doby, než budou mít rajčata trošku tmavší barvu, místy možná i drobné spáleniny.
  4. Upečená rajčata zalijeme vodou. Pokud jsme máčeli chilli papričku, tak použijeme těch 100 ml od papričky plus dalších 100 ml čerstvé vařící vody. Pokud jsme papričku nemáčeli, tak k rajčatům přilijeme pouze 200 ml vařící vody.
  5. Osolíme, opepříme a přidáme chilli – buď v mleté podobě a nebo naši namočenou papričku (musí být ovšem opravdu měkká, aby se rozmixovala).
  6. Suroviny umixujeme do hladka.
  7. Nakonec ještě můžeme dochutit a servírujeme se lžící kysané smetany/jogurtu.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/

Zde ještě přikládám originální recept. Pro zvětšení klikněte sem. Recenzi na kuchařku pak najdete tady a další článek tady. A pro omrknutí kuchařky na stránkách Metafory můžete mrknout sem.

Recept na polévku z pečených rajčat

Polévka z grilovaných rajčat

[jetpack-related-posts]