Jogurt patří mezi vděčné ingredience. Dá se s ním čarovat a speciálně v létě s ním vykouzlíme spoustu svěžích chutných dobrot.
Řekla jsem si, že si sednu a sepíšu desítku tipů, jak jogurt využít při přípravě svěžích letních pokrmů.
Ještě bych určitě na začátek upozornila, že nejlépe nám poslouží jogurt řeckého typu – má větší obsah tuku, je hutnější, hustší. Je chutnější, lépe se s ním pracuje a je kvalitnější i po stránce výživové.
Studené salsy
Studené salsy a různé omáčky patří mezi moje favority. Začalo to klasickými tzatziki a postupně jsem se propracovala k dalším jednoduchým, ale dost chutným kombinacím. Skvělá je třeba jogurtová salsa s česnekem a nasekanými bylinkami a nebo s parmezánem (recept na dify).
Čerstvé pomazánky
Pomazánky se výborně připravují z jogurtu, který jsme nechali vykapat – zahustí se, zvýrazní se mu chuť a skvěle poslouží jako základ pomazánek. Pak stačí už jen přidat posekané bylinky, nastrouhanou zeleninu, koření… Taková jednoduchá pomazánka jde pak mimořádně skvěle dohromady s plátky voňavých rajčat, okurky nebo s ředkvičkami.
Marinády
Z jogurtu můžeme snadno připravit dobrou marinádu na maso – ať už na grilovačku nebo k obyčejnému šoupnutí do trouby. Stačí smíchat jogurt s olejem, přidat naše oblíbené bylinky a koření a nechat v této směsi aspoň pár hodin v ledničce marinovat maso. A nebo v ní obalit třeba ryby.
Studené jogurtové polévky
Tyhle polévky vlastně mají dost blízko k salsám, jen jsou řidší a servírují se samotné, případně s kouskem pečiva. K řidší konzistenci nám většinou dostatečně pomůže použitá zelenina – například pro tzatziki bychom z okurky vymačkali šťávu, pro polévku ale okurku necháme i se šťávou, případně můžeme doředit i vodou.
Hummus
Do hummusu se často přidává jogurt a já bych se nebála ho tam přidat i víc. Výsledná konzistence tak bude lehčí a svěžejší.
Těstovinové a bramborové saláty
Jogurt v těstovinových a bramborových salátech s klidem nahradí majonézový nebo olejový dresink a umožní nám vytvořit odlehčenější verzi a lépe propojit chutě.
Plněné pečené brambory
Brambory jdou s jogurtem skvěle dohromady, takže jsem si nemohla odpustit tenhle tip. Stačí upéct velké brambory, jako klasicky k plnění. A pak je naplnit buď už směsí, ve které jogurt je obsažený, a nebo je nakonec jogurtovou směsí doladit. Skvěle si umím představit třeba bramboru naplnit hotovou směsí mletého masa a zeleniny a přelít ji jednoduchou lehce česnekovou jogurtovou omáčkou.
Jogurtová zmrzlina
Jogurtová zmrzlina je klasika, kterou si snadno připravíme doma. Funguje to u ní jako u jiných zmrzlin, jen jogurtem nahradíme mléko a směs nezahříváme. Jeden takový recept najdete tady. Jinak btw. o domácím zmrzlinovači jsem psala tady a moc ho doporučuju – práce je s ním fakt jednoduchá a výsledky stojí za to.
Nepečené jogurtové dorty
Když jsem byla dítě, nepečené dorty se dělaly často a na dětských oslavách většinou nechyběly. Dnes je už moc nevidím a je to škoda. Dobrým základem takového dortu může být třeba jednoduchý domácí piškot, krém připravíme z vykapaného a ochuceného jogurtu a ovoce zvolíme podle chuti a možností.
Jogurtovo granolové skleničky
Stačí večer do skleničky navrstvit jogurt a granolu (nejlépe domácí) a máme parádní snídani na druhý den. Speciálně, pokud pak na vrch přihodíme trošku našeho oblíbeného ovoce.
Samozřejmě pokud máme po ruce skleničku s dobře těsnícím víčkem, můžeme si ji vzít do práce na dopolední svačinu
… a jak vlastně jogurt ochucovat?
Jogurt se velmi často objevuje v podobných chuťových kombinacích – jsou prostě osvědčené a fungují na jedničku. Můžeme z nich vycházet, když budeme připravovat svoje vlastní recepty.
Ve slaném pojetí skvěle funguje s okurkou, rukolou, citronem, česnekem, bylinkami – hlavně tedy koprem a tymiánem, s pepřem, mletou uzenou paprikou – pimentonem. I když je sám o sobě tučný, prospěje mu kapka dobrého oleje, třeba olivového.
Ve sladkých variacích si ho užijeme ve spojení s medem, citronovou nebo limetkovou šťávou, ovocem a oříšky. A taky je parádní s naklíčeným obilím.