Chemicky neošetřené bio citrony v míse s ovocem si říkaly o nějaký nový recept. Zaujaly mě proto citronové řezy, často nazývané citronové brownies. S brownies toho vlastně až tak společného nemají, chybí jim klíčové suroviny – kakao a čokoláda, a liší se barvou. Nicméně jsou taky docela snadné na přípravu a představují skvělou možnost, jak připravit (c)hutný dezert nebo svačinku.
Určitě se vyplatí sáhnout po neošetřených plodech v bio kvalitě. Na toto množství brownies postačí kůra z jednoho většího citronu. Pokud ho po ruce nemáte, kůru spíš vynechte a přidejte do těsta o něco víc šťávy pro výraznější chuť.
Jako polevu si zvolte, co máte rádi. Může to být klasická cukrová poleva, různé sirupy, mascarpone nebo třeba poleva z kokosového oleje. Můžete ji ochutit citronovou šťávou, kůrou nebo esencí. Právě takovou esenci najdete třeba u nás v eshopu – citronový esenciální olej v BIO kvalitě dovezený rovnou z Katalánska, vyrobený i pro vnitřní užití. Do polevy můžete přidat 4-6 kapek, podle chuti.
A abych nezapomněla, skvěle by se tu vyjímala i bílá čokoláda.
- 100 g hladké mouky našeho výběru
- 110 g změklého másla
- 80 g nerafinovaného cukru
- 2 vejce
- 3 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 3 lžičky citronové kůry
- špetka soli
- poleva naší volby, případně další trošku kůry na dozdobení
- V míse rozšleháme změklé máslo s cukrem.
- Jakmile z něj máme pěknou krémovitou směs, zapracujeme vejce – nejdřív jedno, potom druhé.
- Vmícháme citronovou šťávu a kůru.
- Nakonec opatrně vmícháme mouku a špetku soli.
- Připravíme si formu na pečení (pokud je třeba, vyložíme ji pečícím papírem). Do formy vylijeme směs a uhladíme.
- Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů na dobu asi 25 minut. Párátkem zkoušíme, zda je těsto upečené. Ve formě může být uvolněné máslo, to se však po vytáhnutí z trouby vsákne.
- Po vyndání z trouby necháme chvíli stát, aby se vsáklo máslo, a poté dáme chladnout na mřížku.
- Vychladlý základ můžeme dozdobit polevou.