3 super náplně do pity/tortilly

Recept na domácí pita chleba plný zeleninou a masem

Dobře naplnit pitu nebo pár věcí zabalit do tortilly… a ohromně si pochutnat! Tak přesně o tomhle to dneska bude.

Ploché chleby nebo placky, které se dají naplnit, si můžeme napéct i doma, klidně na několik dní dopředu. A nebo je koupit u osvědčeného zdroje (ono pozor, některé jsou plné aditiv!). Pak už je stačí naplnit a máme skvělé syté jídlo.

Ta moučná chlebová část může být dost tenká a většinu jídla tak může tvořit právě náplň. Je to jako salát ve slabé chlebové slupičce.

Moje tři varianty počítají s použitím masa. Ale poměrně jednoduše jdou přetvořit i na bezmasou variantu. Podle mě totiž u tohoto typu jídla jde hodně o dresink. Ten naší pitě dodá šťávu!

Základ je všem společný

Základem náplně je zelenina. Té bych dala, co se vejde. Možností máme spoustu a v maximální možné míře saháme po čerstvé zelenině, kterou nejlépe nakrájíme těsně před plněním.

Tady moje tipy:

Římský salát a další druhy salátů, rukola, polníček, rajčata, ředkvičky, kukuřice (klidně sterilovaná), avokádo (ano, avokádo je ovoce :)), na jemné plátky pokrájená cibulka, hodně jemně nakrouhané zelí, okurka (já osobně preferuju jinou zeleninu, okurku přidám spíše do dresinku)

Vrstvíme

Podle druhu pečiva a podle našich preferencí vrstvíme zeleninu, dresink a maso. Někdy je dobré, když je dresink přímo v kontaktu s pečivem, nesmí ho být ale tolik, aby se tím pečivo příliš provlhčilo. Mně osobně docela vyhovuje položit přímo na pečivo vrstvu vlhčí zeleniny (třeba rajčata), na ni listovou zeleninu, poté dresink a maso. Na maso pak ještě dám další trošku zeleniny, co se vejde.

Tři tipy

Tyhle tři varianty jsou jednoduché, ale moc dobré. Můžeme použít jakýkoliv druh pečiva, důležité je, aby v něm náplň nějak držela. Zeleninu si vybereme podle chuti a zásob doma.

Varianta č. 1 – vepřové a tzatziki

Maso: moc doporučuju vzít kus vepřového masa a upéct ho nebo ještě lépe upomalit (uvařit v pomalém hrnci, té geniální věci). Maso pak necháme vychladnout a nakrájíme na co nejtenčí plátky.

Dresink: připravíme si tzatziki, čili smícháme jogurt řeckého typu s najemno nastrouhanou a následně vymačkanou okurkou, prolisovaným česnekem, citronovou šťávou a solí a pepřem. Pokud můžeme, přidáme nasekaný kopr, případně trošišku máty. Kompletní recept na tzatziki najdete tady.

Varianta č. 2 – kuřecí a rukolový dresink

Maso: U mě vedou z kuřete jednoznačně prsa. Můžeme natrhat/nakrájet kousky pečeného kuřete. A nebo jednoduše na pánvičce opéct část kuřecích prsou.

Dresink: Smícháme jogurt řeckého typu nebo kysanou smetanu s najemno nasekanou rukolou, solí, opepříme a zakápneme citronovou šťávou.

Varianta č. 3 – kuřecí a la čína

Maso: příprava masa je hodně podobná jako u naší číny (recept tu), akorát je bez cibule. Smícháme na kousky nakrájené kuřecí maso s troškou škrobu (třeba kukuřičného), oleje, sojové omáčky a s jedním žloutkem. Směs by měla být taková vlhká. Osmahneme ji na pánvičce.

Dresink: hustý bílý jogurt, lehce osolený a opepřený. Při přípravě chleba ho dáme rovnou pod maso.
 
A ještě malá rada na závěr… Pokud si to chystáte s sebou, dobře si to zabalte. Tak, aby vám z toho nic nevypadlo ani nevyteklo a abyste to při jídle mohli pohodlně držet a nic se nerozpadlo. Já balím do klasické folie, nejdřív zabalím spodní část pity a pak ještě jedním kusem folie zabalím celou pitu tak, abych pak právě tuto vrchni vrstvu folie mohla odstranit a spodek mi stále zůstal stažený folií.

Možnosti, jak naplnit pitu/tortillu zeleninou, masem a dresinkem

[jetpack-related-posts]