Ještě si vzpomínám, jak jsem olivám nemohla přijít na chuť. Postupem času jsem ale objevovala různé způsoby, jak s nimi naložit a jak je zakomponovat do jídel. A protože mám zrovna doma plechovku tmavých oliv, rozhodla jsem se, že dám dohromady pár tipů, jak černé olivy chutně využít.
Olivy na pizze
Pizza s černými olivami vypadá nádherně a chutná božsky. Přitom stačí tak málo – na jakoukoliv pizzu při jejím obkládání přidat ještě nějakou tu olivu.
(pokud potřebujete recept na pizzu, najdete ho tady)
Olivy v bagetě, ciabbatě a dalším pečivu
Pokrájené olivy můžeme zamíchat do těsta na doma připravované pečivo. Doplnit je můžeme taky kousky sušených rajčat, ořechy, sýrem nebo bylinkami.
Olivy do salátu
Saláty jsou úžasné mimo jiné v tom, že do nich můžeme přidat spoustu výrazných nebo naopak zcela chuťově nevýrazných ingrediencí a společně pak všechny suroviny vytvoří dokonalou souhru. Vizuálně se mi daleko víc líbí olivy celé, ovšem z praktického hlediska je vhodnější je pokrájet.
Jinak pokud vám chybí salátová inspirace, mrkněte do mého článku zasvěcenému velkým salátům.
Tapenáda / oliváda / olivové paté
Základem všem těchto receptů jsou olivy a olivový olej umixované v takovém poměru, aby vznikla pasta vhodná k mazání třeba na pečivo. Dle chuti se pak vylepšuje spoustou dalších ingrediencí, obvykle středomořských.
Olivová salsa
Olivová salsa je velmi podobná tapenádě, ale je řidší. Je opět jednoduchá na přípravu a využívá výrazné chuti různých doplňkových surovin. Jednu takovou salsu jsem připravovala před dobou na dify, doplnila jsem jí jednoduchý bramborový salát s pečenou paprikou. Recept tady.
Těstoviny na sto způsobů
V mnoha italských receptech na těstoviny najdeme taky tmavé olivy. Někdy se tak vyskytují na talíři po boku rajčat, jindy je najdeme v jemnějších méně výrazných kombinacích. Určitě při jejich přípravě užijeme suroviny jako čerstvá nebo sušená rajčata, zelené olivy, kapary, česnek, olivový olej a dobrý sýr. Jeden takový fajn těstovinový recept najdete tady.
Olivy v rajčatových omáčkách
Pokrájené černé olivy vylepší také různé rajčatové omáčky. Moc dobré je do omáčky upustit i pár kaparů.
Pečené kuře se zeleninou a olivami
Kde je zelenina, tam se hodí i olivy. Příště, až se budete chystat na pečené kuře, zkuste k němu přihodit na větší kousky nakrájenou zeleninu a taky nějakou tu olivu.