Hřebíček v kuchyni (tipy na jeho využití)

Jak použít hřebíček v kuchyni? Tipy na jeho využití

Hřebíček jsem jako malá zapichovala do pomerančů a grepů, neměla jsem ale tušení, jak ráda ho jednou budu mít. Je totiž úžasný do sladkého i slaného, do jídla a taky do pití. Co dobrého s hřebíčkem můžeme připravit?

Co je hřebíček?

Hřebíček jsou sušené kalichy včetně poupat stromu zvaného hřebíčkovec kořenný. Jeho domovinou je daleká Malajsie a pěstuje se v mnoha dalších asijských zemích. Do Evropy se však dostal už před několika tisíci let coby exotické koření a již dávno se zařadil mezi stálice v našich spížkách.

Hřebíček tradičně najdeme v pokrmech asijské, africké a blízkovýchodní kuchyně, setkáme se s ním ale třeba i v typických pokrmech Mexika nebo Peru.

Jeho výrazná chuť a řada zajímavých látek v něm obsažených z něj dělá nejen skvělé ochucovadlo, ale i ingredienci s léčivými účinky. Pracují s ním mnohé asijské tradiční medicíny, ale setkáme se s ním i coby surovinou pro výrobu domácích léčivých produktů našich zeměpisných šířek.

Jak hřebíček použít?

Hřebíček se typicky prodává jako celá sušená poupata s kalichy. Lze ho ale také podrtit nebo namlít na jemný prášek. Často se míchá s dalším kořením a mele až společně s ním.

Pokud při vaření použijeme celý nebo drcený, obvykle ho před konzumací odstraňujeme.

Použití hřebíčku v kuchyni, tipy na recepty

Hřebíček a cibule do dušené rýže

Jako malá jsem hřebíček zapichovala do cibule, kterou jsme přidávali při vaření do rýže. Nedávno jsem si to zase vyzkoušela a rýži si tímto způsobem ovoněla. Pokud to chcete zkusit taky, následujte tento recept.

Hřebíček do horkého jablka (nebo hrušky) i svařáku

Jedno z neoblíbenějších využití hřebíčku u nás doma. Vezmeme po troškách hřebíček, skořici, badyán a kardamon a spolu s jablečným džusem je v rendlíčku pod pokličkou zahřejeme. Jablečňák můžeme nahradit jiným džusem. (recept)

Zapomenout nesmíme ani na svařené víno, jehož příprava je skoro totožná.

Masala a masala chai

Masalu známe ve dvou rozdílných podáních – jako kořenící směs určenou do slaných pokrmů a jako koření používané při přípravě horkého čajového nápoje. V obou případech ve směsi najdeme i hřebíček.

Tu “slanou” masalu krásně užijeme třeba při vaření kari nebo kuskusu, recept na ni najdete tady. Ta “sladká” tradičně ochucuje nápoje na bázi čaje, ale zvládne zastoupit i perníkové koření nebo pumpkin pie spice. Na jednu takovou masalu jsem publikovala recept na dify.cz.

Hřebíček do masa i omáček

Hřebíček se používá také při přípravě dušených mas, zvěřiny a omáček. Co by byla taková rajská bez hřebíčku?

Hřebíček do ovesné kaše i do sušenek

Sama mám moc ráda hřebíček ve sladkých jídlech. Po ruce mám pořád hřebíček mletý a s chutí si ho přidám třeba do ranní ovesné kaše, společně s mletým anýzem a kardamonem a taky medem.

Hodí se i do spousty dalších sladkých záležitostí, jako jsou sušenky, buchty, crumbles…

Kombinace hřebíčku s ovocem

Hřebíček se skvěle kombinuje s ovocem. Klasikou jsou jablka a hrušky, třeba v kompotu (recept tady). Zkusit ho ale můžeme také se švestkami, blumami a samozřejmě citrusy.

 

Tento seznam využití hřebíčku rozhodně není konečný a doufám, že budu mít brzo co připsat 🙂

Co je hřebíček a jak toto koření využít při přípravě jídel i nápojů?

[jetpack-related-posts]