Hřebíček jsem jako malá zapichovala do pomerančů a grepů, neměla jsem ale tušení, jak ráda ho jednou budu mít. Je totiž úžasný do sladkého i slaného, do jídla a taky do pití. Co dobrého s hřebíčkem můžeme připravit?
Co je hřebíček?
Hřebíček jsou sušené kalichy včetně poupat stromu zvaného hřebíčkovec kořenný. Jeho domovinou je daleká Malajsie a pěstuje se v mnoha dalších asijských zemích. Do Evropy se však dostal už před několika tisíci let coby exotické koření a již dávno se zařadil mezi stálice v našich spížkách.
Hřebíček tradičně najdeme v pokrmech asijské, africké a blízkovýchodní kuchyně, setkáme se s ním ale třeba i v typických pokrmech Mexika nebo Peru.
Jeho výrazná chuť a řada zajímavých látek v něm obsažených z něj dělá nejen skvělé ochucovadlo, ale i ingredienci s léčivými účinky. Pracují s ním mnohé asijské tradiční medicíny, ale setkáme se s ním i coby surovinou pro výrobu domácích léčivých produktů našich zeměpisných šířek.
Jak hřebíček použít?
Hřebíček se typicky prodává jako celá sušená poupata s kalichy. Lze ho ale také podrtit nebo namlít na jemný prášek. Často se míchá s dalším kořením a mele až společně s ním.
Pokud při vaření použijeme celý nebo drcený, obvykle ho před konzumací odstraňujeme.
Hřebíček a cibule do dušené rýže
Jako malá jsem hřebíček zapichovala do cibule, kterou jsme přidávali při vaření do rýže. Nedávno jsem si to zase vyzkoušela a rýži si tímto způsobem ovoněla. Pokud to chcete zkusit taky, následujte tento recept.
Hřebíček do horkého jablka (nebo hrušky) i svařáku
Jedno z neoblíbenějších využití hřebíčku u nás doma. Vezmeme po troškách hřebíček, skořici, badyán a kardamon a spolu s jablečným džusem je v rendlíčku pod pokličkou zahřejeme. Jablečňák můžeme nahradit jiným džusem. (recept)
Zapomenout nesmíme ani na svařené víno, jehož příprava je skoro totožná.
Masala a masala chai
Masalu známe ve dvou rozdílných podáních – jako kořenící směs určenou do slaných pokrmů a jako koření používané při přípravě horkého čajového nápoje. V obou případech ve směsi najdeme i hřebíček.
Tu “slanou” masalu krásně užijeme třeba při vaření kari nebo kuskusu, recept na ni najdete tady. Ta “sladká” tradičně ochucuje nápoje na bázi čaje, ale zvládne zastoupit i perníkové koření nebo pumpkin pie spice. Na jednu takovou masalu jsem publikovala recept na dify.cz.
Hřebíček do masa i omáček
Hřebíček se používá také při přípravě dušených mas, zvěřiny a omáček. Co by byla taková rajská bez hřebíčku?
Hřebíček do ovesné kaše i do sušenek
Sama mám moc ráda hřebíček ve sladkých jídlech. Po ruce mám pořád hřebíček mletý a s chutí si ho přidám třeba do ranní ovesné kaše, společně s mletým anýzem a kardamonem a taky medem.
Hodí se i do spousty dalších sladkých záležitostí, jako jsou sušenky, buchty, crumbles…
Kombinace hřebíčku s ovocem
Hřebíček se skvěle kombinuje s ovocem. Klasikou jsou jablka a hrušky, třeba v kompotu (recept tady). Zkusit ho ale můžeme také se švestkami, blumami a samozřejmě citrusy.
Tento seznam využití hřebíčku rozhodně není konečný a doufám, že budu mít brzo co připsat 🙂