Dlouho jsem se tak trochu granole bránila. Většinu granol totiž spojovalo jedno. Sladidlo. A to doslova a do písmene. A to prostě nebyla moje cesta. Možná to máte taky tak…
Tahle domácí jablečná granola počítá jen s trošičkou cukru a oleje. Ale může být i úplně bez. Nejradši až na stole, než do misky zabořím lžíci, přidám maličko medu a dobrého raw oleje.
Suroviny:
(na 1 plech)
- 2 středně velká jablka (asi 300 g po očištění)
- 250 g jemných ovesných vloček
- 80 g mandlí, které nahrubo namixujeme
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce nerafinovaného cukru
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 2 lžičky skořice (nebo víc)
- špetka soli
- 3 lžíce loupaného konopného semínka
Postup:
Očištěná jablka rozmixujeme společně s citronovou šťávou na pyré.
V misce ho smícháme s vločkami, mandlemi, olejem a cukrem, přidáme skořici a sůl.
Směs dobře promícháme a dáme rozhrnutou péct na plech do trouby předehřáté na 130 stupňů, program horký vzduch. Pokud ho nemáte, tak si to nastavte na 150 stupňů na pečení shora i zespoda.
Průběžně směs promícháváme a hlídáme. Měla by se vysušit a zezlátnout.
Po asi 45 minutách bude hotová – vyndáme ji a necháme vychladnout.
Do směsi vmícháme konopné semínko a případně přidáme podle chuti ještě skořici.
Uložíme do uzavíratelné nádoby a chráníme před vlhkostí.
Tenhle recept parádně poslouží jako základ pro různé křupavé granolové variace podle toho, co máme doma a co máme rádi. Nabízí se různé koření, oříšky a semínka, sušené ovoce…
Granolu taky můžete nasypat do pěkné sklenice, připevnit mašli a cedulku s přáníčkem a darovat někomu, na kom vám záleží.
Recept byl připraven ve spolupráci s Fresh Festivalem. Děkuju, že můžu být součástí tak skvělého projektu, který dává dohromady milovníky dobrého a kvalitního jídla.
