Bramboráky jsou oblíbenou přílohou či samostatným jídlem. Jejich příprava není vůbec složitá a postačí nám pár základních surovin. Bramboráky navíc nemusí být ani tolik mastné, pokud to nemáte rádi.
![](https://foodnotes.cz/wp-content/uploads/2015/07/domaci-bramborak-recept.jpg)
Klasické bramboráky
2015-09-10 22:49:16
Porce: 2
Celkový potřebný čas
35 min
Suroviny
- 800 g brambor
- 80 g hladké mouky (může být i celozrnná nebo bezlepková)
- 1 vejce
- 3 stroužky česneku
- 2 lžičky soli
- 1 lžička majoránky
- 1,5 lžičky drceného kmínu
- pepř
- olej nebo sádlo
Postup
- Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, nejlépe rovnou do mísy. Uprostřed hromádky nastrouhaných brambor uděláme větší důlek. Necháme brambory alespoň pět minut odpočívat, mezitím se nám začne v důlku shromažďovat tekutina. Tuto uvolněnou tekutinu lžící odebereme, v těstě ji nepotřebujeme. Nakonec zkusíme ještě lžící brambory trochu stlačit, možná se nám podaří uvolnit další trošku tekutiny.
- K bramborám přidáme ostatní suroviny – rozklepnuté vejce, prolisovaný česnek, sůl, kmín, majoránku a také pepř, jak jsme zvyklí. Dobře promícháme.
- K opékání můžeme použít suchou pánev, i pánev lehce natřenou olejem nebo sádlem. Záleží na vlastnostech našeho nádobí i našich preferencích. Pokud zvolíme opékání nasucho, rozpálíme pánev na střední až vyšší teplotu. Nesmí se nám na ní těsto pálit. Pokud budeme bramboráky smažit na oleji, stačí tenká vrstva oleje a zahříváme na vyšší teplotu. Z oleje se nám ale nesmí začít kouřit, jakmile vidíme první náznaky kouře, musíme oheň trohu stáhnout. Olej průběžně doplňujeme dle potřeby.
- Na pánvičku nalijeme trochu těsta a rozetřeme do tvaru bramboráku. Volíme také jeho tloušťku. Opečeme z jedné strany a jakmile se nám začne vrchní strana zatahovat, opatrně bramborák obrátíme a opečeme i druhou stranu. Ve výsledku by měl být zlatohnědý.
- Je dobré udělat první bramborák malinký a ochutnat ho, dle toho případně můžeme přidat více soli, pepře nebo jiného koření.
- Hotové bramboráky, pokud je smažíme, klademe na talíř vyložený papírovou utěrkou a u každého můžeme přebytečný tuk ještě odsát.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/