Jedním z nejtypičtějších španělských jídel je tortilla, konkrétně její bramborová verze. Jedná se o typ omelety, připravený z vajec a základní suroviny. Podává se jako tapa (kousek jídla v baru) i jako hlavní jídlo. Je jednoduchá na přípravu (i když trochu času přeci jen zabere) a chuťově naprosto dokonalá. Správná španělská tortilla je šťavnatá a mísí se v ní chuť brambor (a cibule a dalších surovin), vajec a olivového oleje.
Skvělou chuť si získá tortilla i díky cibuli. Pak se jmenuje správně tortilla de patatas y cebolla. Právě na takovou níže najdete recept. Pokud preferujete bez cibule, jednoduše ji vynechejte.
Pro tortillu je typická ještě jedna věc, a to olivový olej. Používá se ho totiž poměrně dost. Většina správných hospodyněk i pořádných kuchařek vám řekne, že je potřeba „abundante aceite“. Jinými slovy hodně oleje. Suchá tortilla totiž není tortilla :).
Ještě určitě stojí za zmínku to, že tortilla se připravuje v mnoha dalších verzích, z lilku, cukety, s paprikou, s chorizem a tak dále. A zase, v každé rodině se tortilla připravuje trošku jinak, ale vždy se do ní dávají jen samé dobré suroviny a většinou se jedná o jednoduché kombinace.
![](http://foodnotes.cz/wp-content/uploads/2016/02/spanelska-tortilla-de-patatas.jpg)
- 400-500 g brambor, oloupaných
- 4 vejce
- 1 středně velká cibule, oloupaná, na půlkolečka nakrájená
- olivový olej
- sůl
- Na pánvi rozehřejeme olivový olej a dáme na něj osmahnout cibuli. Pravidelně mícháme, aby se nám nepřipálila. Drobné ztmavlé kousky ale určitě nejsou na škodu.
- Brambory si nakrájíme. Někdo krájí na plátky asi půl centimetru silné. Někdo krájí na nepravidelné kousky „z ruky“.
- Cibuli vyndáme z pánve a dáme stranou.
- Osmahneme si brambory Do pánve odměříme asi 2 lžíce oleje a přidáme brambory. Průběžně mícháme, aby se nám všechny brambory opekly a nakonec změkly.
- V dostatečně velké míse rozšleháme vejce a osolíme (zhruba lžičkou soli).
- Do rozšlehaného vejce přemístíme cibuli, brambory a dobře promícháme.
- Do pánve odměříme asi lžíci oleje a přemístíme do ní směs brambor a vejce. Povrch uhladíme.
- Na mírnějším ohni pečeme ze spodní strany, jakmile se začne trošku zpevňovat vrchní strana, tortillu otočíme. Pomůžeme si velkým talířem nebo poklicí. Dopékáme druhou stranu.
- Místo pečení na sporáku můžeme využít pečení v troubě. Je to pohodlné.