Bramborová tortilla (tortilla de patatas)

Domácí bramborová tortilla s cibulí, recept

Jedním z nejtypičtějších španělských jídel je tortilla, konkrétně její bramborová verze. Jedná se o typ omelety, připravený z vajec a základní suroviny. Podává se jako tapa (kousek jídla v baru) i jako hlavní jídlo. Je jednoduchá na přípravu (i když trochu času přeci jen zabere) a chuťově naprosto dokonalá. Správná španělská tortilla je šťavnatá a mísí se v ní chuť brambor (a cibule a dalších surovin), vajec a olivového oleje.

Skvělou chuť si získá tortilla i díky cibuli. Pak se jmenuje správně tortilla de patatas y cebolla. Právě na takovou níže najdete recept. Pokud preferujete bez cibule, jednoduše ji vynechejte.

Pro tortillu je typická ještě jedna věc, a to olivový olej. Používá se ho totiž poměrně dost. Většina správných hospodyněk i pořádných kuchařek vám řekne, že je potřeba „abundante aceite“. Jinými slovy hodně oleje. Suchá tortilla totiž není tortilla :).

Ještě určitě stojí za zmínku to, že tortilla se připravuje v mnoha dalších verzích, z lilku, cukety, s paprikou, s chorizem a tak dále. A zase, v každé rodině se tortilla připravuje trošku jinak, ale vždy se do ní dávají jen samé dobré suroviny a většinou se jedná o jednoduché kombinace.

Španělská tortilla de patatas, jednoduchý recept

[jetpack-related-posts]