Artyčoky jsou oblíbenou zeleninou jihu Evropy. V Itálii je najdete tradičně kupříkladu na pizze, ve Španělsku zase jednoduše upečené třeba na roštu. A nebo ve formě krémové polévky!
Právě krémovou artyčokovou polévku jsem vybrala pro tentokrát. Jako jiné zeleninové krémy, i tento je vlastně velmi jednoduchý na přípravu a máme několik možností, kterou cestou se při jeho přípravě vydáme. Moje cesta je smetanová. Výsledný krém je sytý a díky použití cibule a trošky česneku má i příjemně výraznou chuť. Častokrát se totiž artyčoková polévka vaří skutečně prakticky jen z artyčoků a výsledek může být mdlý.
Jinak na konci si krém může každý udělat tak hustý, jak mu bude vyhovovat, stačí jednoduše přidat vodu a nebo smetanu.
![](http://foodnotes.cz/wp-content/uploads/2017/03/artycokovy-krem-recept-mini.jpg)
Artyčokový krém
2017-03-13 18:55:45
Porce: 4
Celkový potřebný čas
35 min
Suroviny
- zhruba 1,2 kg čerstvých artyčoků (kolem 6 kusů)
- 200 ml smetany (já použila verzi na šlehání)
- 1/2 středně velká cibule, nakrájená na drobno
- 2 menší brambory, oloupané a nakrájené na kostky o hraně 1-1,5 cm
- 2 stroužky česneku, pokrájené na drobno
- 1-2 lžíce olivového oleje nebo másla
- sůl a pepř
- voda dle potřeby (u mě zhruba 500 ml)
Postup
- Připravíme si artyčoky – postup tady, které nakrájíme na osminky.
- V hrnci rozehřejeme asi lžíci oleje a na něm osmahneme do zlatova cibuli. Jakmile je zlatavá, přidáme česnek a asi minutku dobře mícháme
- Do hrnce přidáme brambory, které taky lehce osmahneme. Dáváme si však pozor, aby se nám u toho nespálily kousky česneku.
- Nakonec přidáme artyčoky, rychle promícháme a zalijeme asi 400 ml vařící vody.
- Pod pokličkou necháme vařit asi 15 minut, dokud nebudou kousky artyčoků i brambor měkké.
- Poté osolíme, opepříme, vmícháme smetanu a umixujeme v krém, já použila klasický tyčový mixér (a bylo třeba mixovat po etapách kvůli přehřívání). Dle potřeby dolijeme vodou tak, aby byla polévka tak akorát hustá.
- Pokud nám v polévce přeci jen zbyla vlákna z artyčoku, můžeme je vyndat nebo polévku přecedit.
- Nakonec dochutíme, můžeme podávat s kouskem artyčoku a kapkou olivového oleje.
Další informace a tipy
- Výše uvedené množství vydá na 4 menší porce nebo 2-3 porce o velikosti hlavního jídla.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/