Banán v čokoládě. Tak jednoduchý a tak moc dobrý. K jeho přípravě stačí málo a výsledek je vždy zaručen.
Poslední roky banán v čokoládě už skoro vůbec nevidím. Dřív jsme si ho dávali místo poháru nebo jako dezert po obědě… a vždycky to bylo bájo. Kam se ale vytratil? Vzpomněla jsem si na něj a rozhodla se ho po dlouhé době udělat. Byla to skvělá, vydatná svačina, kterou určitě zase brzo zopakuju…
Banán v čokoládě můžeme připravit ve dvou základních verzích. Ta první, jednodušší, počítá se syrovým, maximáně tak pokrájeným banánem. Ta druhá banán vylepšuje – banán se nechá zezlátnout ve směsi cukru a másla. Dezert se tak podává zatepla a jeho součástí je takový karamelovo-banánový sirup. Tradičním doprovodem je pak ještě šlehačka, skvěle se hodí třeba i kysaná smetana.
- 2 banány
- 140 g tmavé čokolády
- 70-90 ml mléka
- 200 ml smetany na šlehání
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce cukru, nejlépe nerafinovaného třtinového
- Připravíme si banán. Můžeme ho jen oloupat a případně pokrájet a naskládat na talířek. Nebo ho můžeme zkaramelizovat. V tom případě rozpustíme v pánvi máslo, zasypeme ho cukrem. Vše dobře promícháme a když začne cukr vonět, vložíme ho něj banán (může být rovněž pokrájený). Necháme ho v pánvi asi 2 minuty a několikrát ho obrátíme. Banán pak naklademe na talíř a zalijeme vzniklým sirupem.
- Rozpustíme si čokoládu. Do hrníčku vložíme nalámanou čokoládu a přilijeme mléko. Rozpustíme ve vodní lázni a dobře promícháme, aby vznikla hladká čokoládová omáčka.
- Vyšleháme smetanu.
- Nyní už připravíme k servírování. Banán zalijeme čokoládou a ozdobíme šlehačkou. Není ani třeba žádných zdobících pomůcek. Stačí například vyrobit kornoutek z pečícího papíru, naplnit šlehačkou a ustřihnout mu špičku tak, aby vznikl asi 1,5 cm široký otvor. A můžeme zdobit.