Biskupský chlebíček patřil mezi naše oblíbené snídaně doma, když jsem byla malá. Byl sladký, ale ne zas až příliš, a milovaly jsme na něm tu čokoládovou polevu (občas jsme se rvaly o prdelky :)). Jenže pak ho vylepšili – začal být suchý, kandovaného ovoce v něm bylo pomálu a z čokoládové polevy se stala poleva tuková. Přestaly jsme ho kupovat.
Teď nedávno nám ale zbylo kandované ovoce a tak přišla na řadu otázka, co s ním. A nápad byl na světě – můžeme upéct biskupáka. A tak začalo moje pátrání po receptech a inspiraci.
Připravit biskupský chlebíček doma není nic těžkého. Na první pohled to může zkomplikovat akorát fakt, že z bílků šleháme sníh a žloutky třeme zvlášť. Ale ani to není nic hrozného, představuje to jen pár minutek navíc, tedy pokud máme k ruce ruční mixér. A rozhodně můžu potvrdit, že se to vyplatí. Jen si to jednou zkuste, uvidíte, že po druhé už nebudete uvažovat nad tím, že je to zbytečnost.
Já mám v biskupském chlebíčku nejradši kandované ovoce, případně ovoce sušené. Přidat ale můžeme i naše oblíbené ořechy.
Co se týče polevy, tak já preferuju koupit čistou čokoládu bez přidaných tuků. Aby po ztuhnutí nebyla tak tvrdá a nelámala se při krájení, při tavení do ní přidávám máslo. Zda ho přidat nebo raději zvolit smetanu či trochu mléka, to už je na každém, jak mu to bude vyhovovat. A taky do značné míry záleží na zvolené čokoládě. Kvalitní čokolády ale bývají poměrně tvrdé, díky obsahu kakaového másla.
![](http://foodnotes.cz/wp-content/uploads/2018/01/biskupsky-chlebicek-jednoduchy-recept.jpg)
- 270 g hladké mouky
- 150 g změklého másla
- 110 g cukru (u mě nerafinovaného třtinového)
- 5 vajec, odděleně žloutky a bílky
- 7 g prášku do pečiva (pokud jsou na sáčku instrukce, můžeme se řídit jimi)
- 150-200 g kandovaného ovoce, pokrájeného na kousky
- 180 g tmavé čokolády
- 55 g másla
- Žloutky utřeme s cukrem.
- Přidáme změklé máslo a dobře vmícháme, vznikne nám hmota podobná kaši. Práci hodně usnadní ruční mixér.
- Přisypeme mouku a prášek do pečiva a vymícháme ze směsi hutnější těsto.
- Vmícháme sušené ovoce.
- Z bílků ušleháme sníh.
- Postupně sníh vmícháme do těsta. Nejdřív jen trošku, těsto se zvlhčí. Poté postupně přimícháme všechen zbylý sníh.
- Těsto přemístíme do formy vyložené pečícím papírem (nebo vymazané a vysypané).
- Pečeme v troubě rozehřáté na 160 stupňů. Testujeme párátkovou metodou, zda je vnitřek upečený. V závislosti na výšce chlebíčku to bude trvat asi 45-70 minut.
- Upečený chlebíček vyndáme z formy a necháme vychladnout.
- Vyrobíme si polevu. Do misky si připravíme nalámanou čokoládu a dáme ji hřát do vodní lázně. Jakmile je roztavená, přidáme máslo a vmícháme.
- Polevou poléváme chlebíček, po stranách si můžeme pomoct třeba silikonovou stěrkou.
- Nakonec to vydržíme a necháme polevu ztuhnout. A můžeme krájet.