Bramboráky

Klasické domácí bramboráky, snadný recept

Bramboráky jsou oblíbenou přílohou či samostatným jídlem. Jejich příprava není vůbec složitá a postačí nám pár základních surovin. Bramboráky navíc nemusí být ani tolik mastné, pokud to nemáte rádi.

Klasické bramboráky

Porce: 2
Celkový potřebný čas
35 min

Celkový potřebný čas
35 min

Suroviny
  1. 800 g brambor
  2. 80 g hladké mouky (může být i celozrnná nebo bezlepková)
  3. 1 vejce
  4. 3 stroužky česneku
  5. 2 lžičky soli
  6. 1 lžička majoránky
  7. 1,5 lžičky drceného kmínu
  8. pepř
  9. olej nebo sádlo
Postup
  1. Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, nejlépe rovnou do mísy. Uprostřed hromádky nastrouhaných brambor uděláme větší důlek. Necháme brambory alespoň pět minut odpočívat, mezitím se nám začne v důlku shromažďovat tekutina. Tuto uvolněnou tekutinu lžící odebereme, v těstě ji nepotřebujeme. Nakonec zkusíme ještě lžící brambory trochu stlačit, možná se nám podaří uvolnit další trošku tekutiny.
  2. K bramborám přidáme ostatní suroviny – rozklepnuté vejce, prolisovaný česnek, sůl, kmín, majoránku a také pepř, jak jsme zvyklí. Dobře promícháme.
  3. K opékání můžeme použít suchou pánev, i pánev lehce natřenou olejem nebo sádlem. Záleží na vlastnostech našeho nádobí i našich preferencích. Pokud zvolíme opékání nasucho, rozpálíme pánev na střední až vyšší teplotu. Nesmí se nám na ní těsto pálit. Pokud budeme bramboráky smažit na oleji, stačí tenká vrstva oleje a zahříváme na vyšší teplotu. Z oleje se nám ale nesmí začít kouřit, jakmile vidíme první náznaky kouře, musíme oheň trohu stáhnout. Olej průběžně doplňujeme dle potřeby.
  4. Na pánvičku nalijeme trochu těsta a rozetřeme do tvaru bramboráku. Volíme také jeho tloušťku. Opečeme z jedné strany a jakmile se nám začne vrchní strana zatahovat, opatrně bramborák obrátíme a opečeme i druhou stranu. Ve výsledku by měl být zlatohnědý.
  5. Je dobré udělat první bramborák malinký a ochutnat ho, dle toho případně můžeme přidat více soli, pepře nebo jiného koření.
  6. Hotové bramboráky, pokud je smažíme, klademe na talíř vyložený papírovou utěrkou a u každého můžeme přebytečný tuk ještě odsát.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/

Recept na klasické české bramboráky

[jetpack-related-posts]