Chia semínka se v poslední době zařadila mezi populární superpotraviny. Jsou skvělým zdrojem vitamínů (hlavně vit. skupiny B), minerálů (výborný zdroj vápníku, zinku a dalších) a také třeba omega-3 nenasycených mastných kyselin. Aby je ale naše tělo bylo schopné využít, je potřeba je upravit. Jinak všechny nutrienty zůstanou ukryté uvnitř pod poměrně tuhou slupičkou.
Právě chia puding je jedním ze způsobů, jak velmi snadno a bezpracně připravit chia semínka ke konzumaci. Nejedná se o pravý puding, nýbrž o úpravu, která svou konzistencí puding připomíná. Semínka se totiž zastudena namočí a vytvoří kolem sebe gelovitou substanci.
Pro výrobu chia pudingu se zpravidla používají mléka, ať už kravské či jiné živočišné nebo jakýkoliv druh mléka rostlinného. Alternativou je i jogurt, takovou verzi najdete třeba tady (na zezivotanasikuchyne.cz). Další obměnou může být namočení semínek do džusu, z čehož vznikne spíše jakési ovocné želé.
Chia puding můžeme ochutit dalšími ingrediencemi, často se na něj vrství třeba kousky ovoce či ovocné pyré.
I když jsou semínka chia tak moc prospěšná, je třeba jíst přiměřené množství :). Dle zkušeností se zdá, že nejideálnější je 1-2 lžíce denně.

- 2 lžíce chia semínek
- 8 lžic (120 ml) mléka naší volby
- Poměr chia a tekutiny se může lišit pro semínka z různých zdrojů.
- Do vybrané nádoby nasypeme semínka, přidáme mléko a dobře promícháme.
- Necháme v lednici odstát, nejlépe přikryté. Ideálně necháme přes noc. V průběhu můžeme promíchat.
- Před podáváním může být potřeba směs ještě jednou promíchat.
Jogurtovou verzi „pudingu“ najdete u Šárky na zezivotanasikuchyne tady.