Co uvařit s červenou čočkou? 6 tipů #inspirace

Červená čočka a tipy na její použití

Červená čočka je jednou z nejpraktičtějších luštěnin. Na rozdíl od většiny ostatních ji totiž nemusíme předmáčet a i tak je uvařená natotata, za nějakých 10-15 minut.

Říkáte si, že to je sice pěkné, ale co že z ní teda můžete připravit voňavého? Mrkněte na moje tipy.

Čočková polévka

Čočkovou polévku můžeme připravit na sto způsobů. Mluvíme tu tedy o polévce, ve které je čočka hlavní surovinou a často ji poměrně dost zahustí. Běžně k ní přidáme ještě zeleninu a samozřejmě koření. Krásně si rozumí s rajčaty a cibulí, takže ty můžou být vždycky spolehlivými parťáky čočce. No a vlastně taky kvalitní slanina.

Já si oblíbila jeden jednoduchý recept na takovou čočkovku, zkuste ji taky.

Čočka do polévky místo zavářky

Často je moc fajn dát do polévky nějakou pevnou složku. Tou může být rýže, těstoviny a nebo luštěniny – třeba právě červená čočka. A samozřejmě čočce to pak moc sluší se zeleninou po boku.

V tomhle případě stačí čočku dát vařit do polévky. Vyplatí se ji průběžně testovat, už po deseti minutách bývá uvařená.

Čočkové kari

V indické kuchyni se setkáme s curry a dalšími podobnými jídly připravenými právě z červené čočky. Vlastně je to taková hustá polévka, hodně okořeněná. Podávat tyto pokrmy můžeme jen tak a nebo s rýží nebo plackami.

Salát z červené čočky

Pokud se nám podaří čočku nepřevařit, bude skvělá do salátu. Je jemnější než jiné druhy čočky a krásně jde dohromady s různou zeleninou.

Jako u jiných salátů, i tady máme možnost volit mezi variantou studenou a teplou.

Pomazánka z červené čočky

Do měkka uvařená a následně umixovaná čočka může být základem jednoduchých pomazánek. Často se ale k čočce přidává taky restovaná cibule a mrkev, pro výraznější chuť. A samozřejmě koření.

A od pomazánky už je to pak jen krůček k dipu. Vlastně to může být čočková obdoba hummusu. Servírovat ho můžeme třeba s krekry nebo zeleninou.

Čočkové karbanátky

Do měkka uvařenou čočku můžeme ochutit dle libosti, přidat vajíčko a směs zahustit dle potřeby třeba kvalitní strouhankou. I tady čočce mimořádně prospěje, pokud ji po uvaření přidáme na chvilku do pánve k restované cibulce. Ze směsi pak tvarujeme karbenátky nebo třeba kuličky, které následně smažíme nebo pečeme.

Co uvařit s červenou čočkou? Tipy na recepty s červenou čočkou

Malá poznámka na konec…

Červená čočka prakticky vždycky při vaření změní barvu do žluta. Tak s tím počítejte a neděste se případně :).

Co uvařit s červenou čočkou? 6 tipů

[jetpack-related-posts]