Znáte tajemství přípravy těch nejlepších ledových čajů? Víte, jak namíchat to správné letní osvěžující pití?
Čaj, a tedy nejen ten černý, miluju. Dlouho jsem považovala za samozřejmé, že se zalévá vařící vodou. Ovšem taky jsem si říkala, že v létě to jaksi není ono. Po zalití je potřeba ho nechat vychladit a nebo ho naředit studenou vodou či ledem. Pořád mi na tomto postupu něco nesedělo, výsledek mi nepřišel 100%. Říkala jsem si, jak udělat ten nejlepší ledový čaj?
Teď už to vím a je to jednoduché jak facka. Vlastně je mi záhadou, proč se to nedělá častěji. Proč se běžně čaj nelouhuje ve studené vodě?
S čajem louhovaným za studena je to podobné jako s kávou (o cold brew coffee tady). Stačí na něj založit v předstihu, nejlépe večer předem. S různými čaji dostaneme různé výsledky, nic nezkazíme, pokud použijeme větší množství suroviny, protože pak případně můžeme hotový čaj naředit dle libosti.
Tímto způsobem připravený čaj má jemnější, čistší chuť a je výborným základem pro míchání ledových čajů, třeba s ovocem. Jedním z mých favoritů je broskvový, který se připraví z čaje a jednoduchého broskvového sirupu.
![](http://foodnotes.cz/wp-content/uploads/2017/06/cold-brew-cerny-caj-mini-2.jpg)
- 1 litr studené vody
- 2 lžičky kvalitních čajových lístků se silnou chutí nebo 4 lžičky běžného černého čaje
- Do nádoby odměříme čaj, zalijeme vodou a promícháme.
- Přikryjeme folií nebo víčkem.
- Necháme louhovat několik hodin, ideálně alespoň 12.
- Zcedíme a podáváme.