Kdo by neznal kouzelnou moc vanilkového cukru. Vylepší jakýkoliv sladký recept a jeho vůně okamžitě zvedne náladu. Problém ale je… kam ten vanilkový cukr zmizel? Na pultech obchodů najdeme prakticky jen vanilinový cukr, což je směs chemicky běleného cukru a syntetického vanilinu.
Vanilin je jednou ze silic obsažených ve vanilce a dalších rostlinách. Pro potravinářství se vanilin vyrábí synteticky. Setkáme se se dvěma postupy. Prvním je výroba z guajakolu, získaného z dehtu, za pomocí chloroformu a hydroxidu draselného. Druhou možností je fermentace ligninu, který vzniká jako odpad při výrobě celulózy.
Doma dělaný vanilkový cukr je dokonalost sama. Je vyrobený jen z vanilkového lusku a cukru našeho výběru. Zajímavých variací dosáhneme použitím různých druhů nerafinovaných cukrů. Takovým pravým vanilkovým cukrem vylepšíme kdejakou dobrotu, stačí nahradit cukr v receptu tímto vanilkovým. Velmi potěší také fakt, že díky této záměně často můžeme snížit množství použitého cukru. Náš vanilkový je totiž výrazný a dodá skvělou chuť našim pokrmům i v menším množství.
![](http://foodnotes.cz/wp-content/uploads/2015/10/domaci-vanilkovy-cukr-recept.jpg)
- 1 sklenička cukru dle našeho výběru
- 1 celý vanilkový lusk běžné velikosti
- Počítáme s tím, že mixováním se lehce sníží objem cukru.
- Pro přípravu můžeme použít i větší nebo naopak menší množství vanilky. Záleží na kvalitě a velikosti vanilkového lusku, na síle chuti a vůně vybraného cukru a také na našich preferencích. Pro různé typy receptů můžeme využít různě připravený vanilkový cukr.
- Do mixéru vsypeme cukr. Přidáme vanilkový lusk, který jsme
- rozpůlili a případně odkrojili tuhý konec.
- Mixujeme, dokud z cukru nevznikne prášek. Při otevírání mixéru a při další manipulaci dáváme pozor, aby se cukr nevířil a abychom ho nevdechli. Uložíme v dobře uzavíratelné skleničce.
- Může se stát, že v cukru zůstane pár kousků nerozmixovaného vanilkového lusku. Těch se můžeme zbavit opatrným přesetím přes sítko.
Tento vanilkový cukr může posloužit jako krásný dárek vlastní výroby, speciálně pokud ho dáme do pěkné skleničky.