Co takhle si vyrobit pravý vanilkový extrakt? Není to nic složitého a odměnou nám bude chuť vanilky v lahvičce bez jakékoliv chemie. A nejspíš ještě ušetříme.
Spousta vanilkových produktů je syntetického původu a nevím jak vy, ale já takovou věc do domu nepustím. Doma vyrobený vanilkový extrakt je tak skvělým způsobem, jak zapojit vanilku v kuchyni. Jedinou nevýhodou je, že jeho příprava (lépe řečeno zrání) nějakou dobu trvá.
Vanilkový extrakt je de facto zvolená látka, ve které jsme vymacerovali vanilkový lusk a která do sebe absorbovala chuť a vůni vanilky. Tou látkou může být alkohol, glycerin, ale i voda nebo olej.
Asi nejčastěji se k výrobě vanilkového extraktu volí alkohol. Ten má skvělé rozpouštěcí schopnosti (alias dobře vytahuje z vanilky to, co nám voní a chutná) a nepotřebuje konzervovat. Jen je důležité zvolit alkohol jemnější, s co nejslabším aroma, aby vanilka měla šanci vyniknout. Já si pro tuto příležitost zvolila bílý třtinový rum. Běžně se používá také brandy, bourbon nebo jemná vodka.
Pokud však chcete extrakt bez alkoholu, nejlepší cestou je asi využití rostlinného glycerinu.
Co se týče vanilky, tak zde nemusíme sahat po nejvyšší kvalitě. Můžeme použít i sušší vanilkové lusky. Každý druh vanilky má trošku jiné aroma, takže při výrobě extraktu můžeme postupně testovat, která nám bude vyhovovat nejlépe.

- 50 ml alkoholu (třtinový rum, bourbon, brandy, vodka) nebo glycerinu nebo oleje bez vůně
- 1-2 celé vanilkové lusky nebo odpovídající množství zlomků
- Vanilkový lusk nakrájíme na kousky a vložíme do uzavíratelné skleničky.
- Zalijeme vybranou tekutinou a dobře zašroubujeme.
- Necháme louhovat na temném místě a denně protřepáváme.
- Délka louhování se liší – může se jednat o dny, týdny i měsíce. Mnozí přísahají, že alespoň 2 měsíce pomůžou z vanilky vytáhnout maximum :).
- Nakonec zcedíme a v dobře uzavíratelné lahvičce schováme do spížky.
Zbytky vanilkových lusků můžeme ještě nějak použít, ale spíš než do jídla se hodí třeba do kosmetiky.