Dušené červené zelí je klasická příloha, se kterou se setkáme nejčastěji po boku knedlíků. Příprava zelí není nic složitého a s klidem ho můžeme počítat za zeleninu :).
Tento recept pracuje se syrovým hlávkovým zelím, které se podusí s jablkem a dochutí octem, případně troškou cukru. Použít lze ale i naložené zelí a dochutit ho jednoduše podle potřeby.
![](http://foodnotes.cz/wp-content/uploads/2016/01/cervene-zeli-mini.jpg)
Dušené červené zelí
2016-01-17 20:17:41
Porce: 4
Celkový potřebný čas
40 min
Suroviny
- 1 menší hlávka červeného zelí
- 1 středně velká cibule
- 1 středně velké jablko, ideálně kyselejší
- 1 lžíce sádla
- 1 lžíce hladké mouky (lze i vynechat nebo použít mouku vlastní volby)
- 1 lžička drceného kmínu
- sůl
- ocet
- voda na podlévání
- pokud je třeba: cukr
Postup
- Zelí nakrouháme.
- V hrnci rozpustíme sádlo a vsypeme do něj nadrobno pokrájenou cibuli. Za průběžného míchání necháme cibulku osmahnout.
- K osmahnuté cibulce přidáme kmín, trochu soli a poprášíme moukou. Několikrát promícháme.
- Nyní do hrnce přidáme zelí a trošku vody (zhruba 100 ml). Přikryjeme pokličkou a necháme dusit.
- Připravíme si jablko – zbavíme jádřince, oloupeme a pokrájíme na malé kousky nebo nahrubo nastrouháme. Jablko přidáme do hrnce a opět přikryjeme pokličkou.
- Nyní necháme asi 20 minut dusit, můžeme několikrát promíchat v průběhu a přilít po troškách vodu, pokud je potřeba.
- Po uplynutí doby by mělo být zelí měkké. Stačí ho ochutit. Přidáváme sůl a ocet, případně cukr do té doby, dokud nebude mít zelí příjemnou chuť.
Další informace a tipy
- Místo vody lze k podlévání použít červené víno
aromarecepty https://aromarecepty.cz/