Dušené zelí typicky doprovází spoustu nejen českých pokrmů. Je to velmi chutná a výživná příloha, jejíž příprava nedá skoro žádnou práci. Použít můžeme bílé i červené zelí.
![](http://foodnotes.cz/wp-content/uploads/2015/08/dusene-kysane-zeli-mini.jpg)
Dušené kysané zelí
2015-08-05 20:56:42
Porce: 2
Celkový potřebný čas
25 min
Suroviny
- asi 400-500 g kysaného zelí, i s nálevem
- 1 menší cibule
- 2 lžíce sádla
- 1,5 – 2 lžičky drceného kmínu
- sůl
- cukr
Postup
- Na pánvi rozpustíme asi dvě lžíce sádla. Na něm osmahneme na středně silném ohni nadrobno nakrájenou cibulku.
- V okamžiku, kdy je cibulka lehce nazlátlá, přidáme kmín a poprášíme ji moukou (zhruba jednou lžící). Dobře mícháme, aby se nám směs nepřipálila.
- Jakmile máme mouku osmahnutou, přidáme zelí i s nálevem. Osolíme a dobře promícháme. Nyní necháme dusit po dobu asi 15 minut, můžeme přikrýt pokličkou. Občas můžeme promíchat, případně přidat trošku vody, pokud je zelí moc suché.
- Nakonec zelí ještě dochutíme solí a cukrem.
Další informace a tipy
- Tu správnou chuť zelí dostává až díky soli a cukru. Bez nich je pouze kyselé. Některé hodně kyselé druhy zelí vyžadují větší množství cukru.
- Zelí podáváme hlavně k masu, často se také vyskytuje spolu s bramborami či knedlíky, a to i ve vegetariánských jídlech.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/