Dýňová polévka, to je klasika podzimu a zimy, kdy je dostatek krásných čerstvých plodů, plných vitamínů a barviv (čím více přírodních pigmentů na talíři, tím lépe!). Dýňovou polévku můžeme připravit na spoustu způsobů, základ je ale vždy velmi podobný a taky snadný.
Aby se vám polévka povedla, potřebujete si jen předem rozmyslet, jakým způsobem ji připravíte. Máme především tyto možnosti:
- Použít dýni hokkaido (více o ní zde). Tato dýně je unikátní v tom, že z ní nemusíme odstraňovat slupku, což nám ušetří spoustu práce. Dýni jednoduše nakrájíme a uvaříme, případně upečeme.
- Použít dýňové pyré (recept tady). U pyré je velkou výhodou rychlost přípravy polévky, je to skutečně otázka chvíle. Ideální je navařit velké množství pyré a zamrazit ho nebo zavařit v množství tak akorát na jedno vaření.
- Dýni nejdřív upéct či uvařit (překrojenou napůl, na kousky), poté odstranit slupku. Slupka jde z tepelně upravené dýně dobře dolů.
Tento recept lze považovat za základní a množství surovin lze libovolně upravovat.
![](http://foodnotes.cz/wp-content/uploads/2016/01/dynova-polevka-mini.jpg)
Dýňová polévka
2016-01-19 21:08:18
Porce: 2
Suroviny
- 1 menší dýně hokkaido nebo asi 400 g jiné dýně nebo ca. 300 ml dýňového pyré
- 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
- 100 ml smetany (na šlehání nebo na vaření, dle volby)
- 2 stroužky česneku, nadrobno pokrájeného
- 1 lžíce másla
- 300 ml vody, případně více podle potřeby
- sůl a pepř
- doba vaření v případě použití pyré nebo již tepelně upravené dýně 15 minut, jinak 35 minut
Postup
- Nadrobno pokrájenou cibulku a česnek osmahneme na lžíci rozpuštěného másla.
- Jakmile je zlatavá, přidáme dýni ve zvolené formě – hokkaido se slupkou nakrájenou na kousky nebo pečenou/vařenou dýni zbavenou slupky nebo pyré. Trochu osolíme.
- Za průběžného míchání osmahneme. U pyré a pečené/vařené dýně jen chvilku, u syrové dýně o něco déle, aby se jednotlivé kousky trošku ožahly 🙂
- Obsah hrnce zalijeme vodou a přikryjeme pokličkou.
- Pokud jsme použili tepelně upravenou dýni, stačí povařit zhruba 5 minut. Pokud jsme použili dýni syrovou, necháme vařit do změknutí (zhruba 15-20 minut v závislosti na velikosti kusů).
- Jakmile máme dýni měkkou, přidáme smetanu a necháme vařit zhruba 2 minuty.
- Poté obsah hrnce rozmixujeme, ideálně tyčovým mixérem. Jemnost záleží na našich preferencích. Nakonec upravíme hustotu – můžeme přidat další vodu či smetanu pro dosažení řidší konzistence.
- Nakonec dochutíme solí a pepřem a můžeme servírovat.
Další informace a tipy
- Při servírování můžeme použít další trošku smetany a dochutit čerstvě mletým pepřem.
- Jako jiné krémové polévky i dýňová je skvělá s krutony (recept tady), také je moc fajn ji zakápnout dobrým olejem.
- K dýni lze přidat i další zeleninu – papriku, rajče, cuketu atd., a dále vylepšovat bylinkami (tymián, šalvěj,…)
aromarecepty https://aromarecepty.cz/