Galicijská empanada s tuňákem

Autentický recept na španělskou empanadu s tuňákem

Velká kapsa, která uvnitř ukrývá bohatou porci voňavé náplně ze zeleniny a tuňáka, to je přesně galicijská empanada s tuňákem. A tak vypadá jedna z nejpopulárnějších verzí tohoto pečiva a u nás doma si ji vždycky s velkou chutí dáme. Je skvělá jako hlavní jídlo, dobře se bere s sebou a nakrájená na kousky je fajn součástí občerstvení při různých příležitostech.

Jinak empanada je pojem španělské gastronomie a v různých podobách se s ní setkáme hojně i v Latinské Americe. Ta nejznámější – empanada gallega – ale pochází z Galicie. Nejčastěji obsahuje tuňáka nebo další druhy ryb nebo mořských plodů, ale můžeme v ní najít i maso. Připravuje se na plech nebo do formy, může být hranatá nebo kulatá, často zdobená zbylým těstem. A peče se v troubě.

Někdy můžete narazit taky na empanadillas. To jsou malé kapsičky, my jim říkáme empanádičky. Taková empanadilla se ale často smaží a servíruje se třeba jako tapa. A v menším vydání jsou koneckonců i ty latinskoamerické.

Suroviny:

na těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 160 ml vody
  • 50 ml bílého vína
  • 60 ml oleje (třeba olivového)
  • 8 g instantního droždí (tj. zhruba 2,5 lžičky)
  • 2 lžičky pimentonu (mleté uzené papriky)
  • ½ lžičky soli

na náplň

  • 400 g červené papriky, kterou očistíme a pokrájíme
  • 350 g cibule, kterou hruběji pokrájíme
  • 1 plechovka (zhruba 400 g) loupaných rajčat i se šťávou
  • 2 malé plechovky tuňáka
  • 2 lžičky pimentonu
  • sůl a pepř dle chuti
  • olivový olej
  • rozšlehané vejce na potření

Postup:

V míse si z uvedených surovin vypracujeme těsto. Nemělo by moc lepit, v případě potřeby přidáme mouku nebo vodu. Necháme ho v míse, přikryjeme utěrkou a dáme ideálně na teplejší místo odpočívat. Pokud máte doma zimu, zapněte troubu na nejnižší stupeň a uložte ho do ní.

Mezitím si připravíme náplň. Na pánvi rozehřejeme olej, v něm do sklovata osmahneme cibulku a pak papriky.

Přidáme rajčata i se šťávou, rozmělníme je. Pak už jen vmícháme pimenton a necháme na mírnějším ohni vařit.  

Nakonec přidáme tuňáky, pimentón, sůl a pepř.

Snažíme se tekutinu co nejvíce zredukovat, pokud se nedaří, tak ji jednoduše slijeme. Nakonec doduchíme dle potřeby.

Když máme směs hotovou (a už není vařící) a těsto nakynuté, pustíme se do konečné fáze.

Těsto rozdělíme na dvě části, jedna bude o maličko větší než druhá. Obě rozválíme.

Tu větší část dáme dospod, navrstvíme na ni náplň a přiklopíme druhým plátem. Okraje dobře zahrneme a přitlačíme.

Pokud chceme a zbylo nám těsto, můžeme empanadu dozdobit. Nakonec potřeme rozšlehaným vejcem. A určitě uděláme ještě “komínek” – otvor v těstu, kterým bude moct při pečení odcházet pára. Těsto ještě na několika místech propíchneme vidličkou, pro jistotu.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů po dobu asi 30 minut, zkrátka dokud nedostane pěknou barvičku.

Další tipy:

Různých druhů těst na empanadu najdeme bezpočet. Místo vína můžete použít pivo a nebo jenom vodu. Hrát si s poměrem oleje a vody. Dát místo oleje sádlo.

Při přípravě náplně se meze nekladou. Dejte si do ní, co máte rádi. Skvělé je třeba pomalené vepřové, zbytky kuřecího nebo ji klidně připravte bezmasou. Důležité je směs dobře ochutit.

Při ochucování náplně jsem si hodně oblíbila pimentón, španělskou mletou uzenou papriku. Dá jí opravdu skvělou chuť a navíc obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Pimentón se dává i do těsta – pomůže k hezčí barvičce.

Ještě mám jeden tip k balení empanady. Doporučuju si vzít šikovnou formu a připravovat ji v ní. Vyhnete se tak potížím s vytékáním. Spodní část těsta vyhrnete nahoru a šev spojující oba pláty těsta necháte nahoře. Tak si pojistíte, že se nerozlepí a nevyteče. 

Tento recept byl připraven ve spolupráci s Fresh Festivalem. Děkuju, že můžu být součástí tak skvělého projektu, který dává dohromady milovníky dobrého a kvalitního jídla.

Pravá galicijská empanada - kapsa - se zeleninovou náplní a tuňákem
Jak upéct pravou španělskou empanadu?
[jetpack-related-posts]