Horchata (vyslovované orčata) je jedním z typických španělských nápojů. Vlastně se nejedná o nic jiného než o rostlinné mléko, vyrobené z hlízek zvaných chufa (vyslovované čufa). Chufu známe taky pod názvem zemní mandle, zelenošáchor nebo šáchor jedlý. Původně se pěstoval a tímto způsobem zpracovával hlavně v oblasti Valencie (proto taky valencijská horchata, tedy úplně správně l’orxata de xufa de València), dneska se pěstuje na více místech a horchata je k dostání po celém Španělsku.
Horchata se pije hlavně v létě, pěkně vychlazená, často s ledem nebo ve formě tříště. Vlastně existují i speciální místa, kde se horchata připravuje, takzvané horchaterias.
My si chufu můžeme koupit sušenou, namočit ji a připravit z ní klasicky rostlinné mléko. Je to jednoduché a ze zbylé drti pak můžeme třeba něco upéct.
A ještě jedna poznámka k horchatě. Ta klasická valencijská je z chufy, ale existuje spousta dalších variant. Koneckonců se jedná o rostlinná mléka připravovaná ve Španělsku a zemích Latinské Ameriky. Setkat se tak můžeme velmi často z horchatou z rýže, z mandlí nebo třeba melounových semínek. Často se do nich přidává třeba kondenzované mléko a další suroviny.
![](http://foodnotes.cz/wp-content/uploads/2016/08/horchata-de-chufa-recept-mini.jpg)
- 200-250 g suché chufy
- 1 l vody + další k máčení
- cukr podle chuti – já dala 1 lžíci nerafinovaného třtinového, v mnoha receptech ale uvádějí 125 g
- *
- volitelně: kousek skořice, citronové kůry
- *
- budeme potřebovat jemné sítko a nebo sítko a plátýnko nebo filtr na přecezení
- Chufu propláchneme, dáme do dostatečně velké nádoby a zalijeme vodou tak, aby byla kompletně ponořená.
- Necháme máčet. Minimum je 12 hodin, lepší je dát ji máčet na 24-48 hodin. Pro delší máčení ji raději dáváme do lednice a ve všech případech ji propláchneme každých zhruba 12 hodin.
- Namočenou chufu opět propláchneme a dáme do mixéru. Přidáme vodu – někdo nyní přidává všechnu vodu, někdo přidává jen část. Přisypeme cukr a případně i skořici a citronovou kůru.
- Obsah mixéru umixujeme na jemno.
- Obsah přecedíme do nádoby nebo konvice. Nyní můžeme dolít zbylou vodu.
- Ochutnáme a podle našich potřeb případně dosladíme.
- Podáváme nejlépe řádně vychlazené, případně s ledem.