Horchata, rostlinné mléko z chufy

Recept na domácí horchatu z chufy (zemních mandlí/šáchoru jedlého)

Horchata (vyslovované orčata) je jedním z typických španělských nápojů. Vlastně se nejedná o nic jiného než o rostlinné mléko, vyrobené z hlízek zvaných chufa (vyslovované čufa). Chufu známe taky pod názvem zemní mandle, zelenošáchor nebo šáchor jedlý. Původně se pěstoval a tímto způsobem zpracovával hlavně v oblasti Valencie (proto taky valencijská horchata, tedy úplně správně l’orxata de xufa de València), dneska se pěstuje na více místech a horchata je k dostání po celém Španělsku.
 
Horchata se pije hlavně v létě, pěkně vychlazená, často s ledem nebo ve formě tříště. Vlastně existují i speciální místa, kde se horchata připravuje, takzvané horchaterias. 
 
My si chufu můžeme koupit sušenou, namočit ji a připravit z ní klasicky rostlinné mléko. Je to jednoduché a ze zbylé drti pak můžeme třeba něco upéct. 

Hlízy chufy k výrobě valencijské horchaty
 
A ještě jedna poznámka k horchatě. Ta klasická valencijská je z chufy, ale existuje spousta dalších variant. Koneckonců se jedná o rostlinná mléka připravovaná ve Španělsku a zemích Latinské Ameriky. Setkat se tak můžeme velmi často z horchatou z rýže, z mandlí nebo třeba melounových semínek. Často se do nich přidává třeba kondenzované mléko a další suroviny. 

Horchata de chufa – orčáta z čufy

Délka aktivního vaření
15 min

Délka aktivního vaření
15 min

Suroviny
  1. 200-250 g suché chufy
  2. 1 l vody + další k máčení
  3. cukr podle chuti – já dala 1 lžíci nerafinovaného třtinového, v mnoha receptech ale uvádějí 125 g
  4. *
  5. volitelně: kousek skořice, citronové kůry
  6. *
  7. budeme potřebovat jemné sítko a nebo sítko a plátýnko nebo filtr na přecezení
Postup
  1. Chufu propláchneme, dáme do dostatečně velké nádoby a zalijeme vodou tak, aby byla kompletně ponořená.
  2. Necháme máčet. Minimum je 12 hodin, lepší je dát ji máčet na 24-48 hodin. Pro delší máčení ji raději dáváme do lednice a ve všech případech ji propláchneme každých zhruba 12 hodin.
  3. Namočenou chufu opět propláchneme a dáme do mixéru. Přidáme vodu – někdo nyní přidává všechnu vodu, někdo přidává jen část. Přisypeme cukr a případně i skořici a citronovou kůru.
  4. Obsah mixéru umixujeme na jemno.
  5. Obsah přecedíme do nádoby nebo konvice. Nyní můžeme dolít zbylou vodu.
  6. Ochutnáme a podle našich potřeb případně dosladíme.
  7. Podáváme nejlépe řádně vychlazené, případně s ledem.
aromarecepty https://aromarecepty.cz/

Rostlinné mléko z hlíz chufy - zemních mandlí - šáchoru jedlého

 

[jetpack-related-posts]