Jak uvařit quinou? Jednoduše!

Jak uvařit snadno quinou?

Quinoa je v našich končinách relativní novinkou mezi supersurovinami. Její příprava je velmi snadná a poměrně rychlá, za 20 minut máme hotovo.

Můžeme si ji navařit na pár dní dopředu a pak s ní připravovat různá jídla. Skvěle se hodí na svačinky, kdy spolu s ní do skleničky dáme pár dalších dobrých surovin a máme vystaráno.

Postup

1. Quinou dobře propláchneme. Na začátku uvidíme, že se tvoří něco podobného pěně, to jsou saponiny, kterých se právě potřebujeme zbavit. Proplachujeme vždy v sítu pod tekoucí vodou, zrnka nemáčíme.

2. Do hrnce dáme 1 díl quinoy a 2,5 dílu vody.

3. Na větším ohni přivedeme k varu a dále vaříme pod pokličkou na slabém ohni. Trvat to bude zhruba 20 minut.

4. Několik zrnek ochutnáme, měla by být měkká, ale stále by si ještě měla držet formu. ( podél zrnek uvidíme takový bílý proužek, to je v pořádku, to je klíček)

5. V hrnci by už neměla zůstat žádná tekutina. Pokud tam řeci jen je, slijeme ji. 

Vařenou quinou můžeme podávat teplou nebo studenou a připravovat z ní slané i sladké pokrmy. Nebo ji použít při pečení.

Pokud přeci jen zrnka chcete máčet, dělejte tak vždy až potom, co je dobře propláchnete. Jinak je možné, že se pak už části saponin nezbavíte.

Jednoduchý postup, jak uvařit quinou

 

[jetpack-related-posts]