Taky vás v létě na ovesnou kaši moc neužije? Mně teda v létě přijde vhod něco lehčího, svěžejšího a hlavně něco, co se servíruje z lednice, ne z plotny. Proto jsem si zas připravila jednoduchou granolu, kterou si nasypu do mléka nebo do jogurtu. Tentokrát jsem vsadila na lehce čokoládovou s kokosem a přidala jsem pár kapek esence.
Protože nemám ráda vyloženě sladkou granolu a nedává mi smysl tyhle věci příliš sladit, použila jsem k jejímu dochucení jen trošičku medu. A samozřejmě nějaký cukr bude i v čokoládě. Pokud však preferujete sladší varianty, oslaďte si ji dle vlastního apetitu. I když spíš bych doporučila dochucování až na talíři, třeba právě medem.
A abych ji ještě trošku vylepšila, kápnula jsem esenci, pomerančovou. Skvělá bude i mátová, na tu dojde příště.

- 250 g (3 hrnečky) jemných ovesných vloček
- 70 g (1 hrneček) sušeného strouhaného kokosu
- 3 lžíce chia semínek
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce kokosového oleje
- 2 lžíce medu
- 1/2 lžičky jemné himalájské soli
- 80 g čokoládových peciček nebo hoblinek, třeba z tmavé hořké čokolády
- volitelně: 6-8 kapek pomerančové nebo mátové esence – máme v našem eshopu
- Dáme žhavit troubu na 160 stupňů.
- V míse smícháme všechny ingredience, kromě esence.
- Na plech vyložený pečícím papírem vysypeme směs a rovnoměrně rozprostřeme.
- Pečeme 25-30 minut, můžeme v průběhu doby směs několikrát promíchat.
- Po vyndání z trouby necháme vychladnout, přidáme čokoládové kapičky/hoblinky a případně přikapeme esenci. Promícháme a uschováme v dobře zavíratelné nádobě.
- Poznámka k použití esence: při dávkování počítáme s tím, že nám granola vyjde na více porcí. Můžeme dávkovat kapku na zamýšlenou porci. Uzavřením granoly v nádobě pak napomůžeme tomu, aby esence prostoupila celým obsahem a lehce ho provoněla.
- Do misky si pak můžeme podle chuti přidat, cokoliv máme po ruce. Třeba pár oříšků.