Další recept, který využívá obyčejného kakaového lineckého těsta a za pomoci několika ingrediencí z něj vytvoří lahodné cukroví. Tentokrát využijeme dvou druhů čokolády pro efekt.
Až přidaná mátová esence ale zajistí ten „wow“ efekt.
Recept
Suroviny (na zhruba 3 plechy):
- 300 g hladké mouky (klidně použijte špaldovou)
- 200 g másla, pokrájeného a změklého
- 50 g cukru, nejlépe nerafinovaného, umixovaného na moučku
- 20 g čistého kakaa
- 1 žloutek
- špetička soli
- dva druhy čokolády, třeba hořká a bílá
- smetana na šlehání (na každých 100 g čokolády pro náplň ke slepování dáme 50 g smetany)
- 100% přírodní mátový esenciální olej pro potravinářské užití (musí být potvrzeno na obalu, že je vhodný pro vnitřní užití)
Postup:
- Z mouky, másla, cukru a kakaa vypracujeme takovou drobenku, buď ručně nebo pomocí robotu.
- Do drobenky přidáme špetku soli a žloutek a zpracujeme v hladké těsto.
- Těsto zabalíme do folie a uložíme do lednice ke ztuhnutí, počítáme aspoň s hodinou.
- Připravíme si pracovní plochu, plechy a vykrajovátka a trošku mouky na podsypávání. Rozžhavíme troubu na 180 stupňů.
- Těsto rozválíme na tloušťku asi 3 milimetry a vykrajujeme tvary, které klademe na plech.
- Pečeme v troubě po dobu asi 10-15 minut, dle konkrétní trouby.
- Mezitím si připravíme ganáž ke slepování koleček. Do misky, kterou pak budeme moct dát do vodní lázně, dáme rozlámanou čokoládu. V rendlíčku zahřejeme smetanu a touto ohřátou smetanou přelijeme čokoládu. Necháme chvilku stát, promícháme a dáme zahřívat do vodní lázně. Průběžne mícháme, až se suroviny spojí v pěknou čokoládovou hmotu.
- Sundáme z plotny a vmícháme mátový esenciální olej – na každých 100 g čokolády počítáme tak s 3 kapkami esence. Nicméně můžete podle chuti přidat další kapku.
- Ganáží slepujeme klasicky vždy dvě sušenky k sobě.
- Ve vodní lázni si taky roztavíme druhou čokoládu, v našem případě bílou. Pokud je příliš hustá, můžeme přidat trošku másla nebo smetany.
- Do roztavené čokolády přikápneme 2 kapky mátové esence a rozmícháme. Máčíme v ní do poloviny každou sušenku a klademe je na mřížku nebo podložku. Necháme ztuhnout.
Tento recept je další ze série věnované použití esenciálních olejů v kuchyni. Esenciální oleje jsou dokonalým přírodním aromatem a ochucovadlem, který navíc našim pokrmům dodá cenné zdraví přínosné látky. Jsou ale taky vysoce koncentrované a mocné a je třeba s nimi zacházet opatrně. A taky je třeba vybrat ten správný! My používáme esenciální oleje značky Terpenic Labs, které jsou vyrobené speciálně pro použití do jídla, jsou BIO a jejich kvalita je garantována laboratorně.