Kakaové linecké s dvojí mátovou čokoládou

Linecké sušenky slepené a polité čokoládou s mátovým esenciálním olejem

Další recept, který využívá obyčejného kakaového lineckého těsta a za pomoci několika ingrediencí z něj vytvoří lahodné cukroví. Tentokrát využijeme dvou druhů čokolády pro efekt.

Až přidaná mátová esence ale zajistí ten „wow“ efekt.

 

Recept

Suroviny (na zhruba 3 plechy):

  • 300 g hladké mouky (klidně použijte špaldovou)
  • 200 g másla, pokrájeného a změklého
  • 50 g cukru, nejlépe nerafinovaného, umixovaného na moučku
  • 20 g čistého kakaa
  • 1 žloutek
  • špetička soli

 

  • dva druhy čokolády, třeba hořká a bílá
  • smetana na šlehání (na každých 100 g čokolády pro náplň ke slepování dáme 50 g smetany)
  • 100% přírodní mátový esenciální olej pro potravinářské užití (musí být potvrzeno na obalu, že je vhodný pro vnitřní užití)

Postup:

  1. Z mouky, másla, cukru a kakaa vypracujeme takovou drobenku, buď ručně nebo pomocí robotu.
  2. Do drobenky přidáme špetku soli a žloutek a zpracujeme v hladké těsto.
  3. Těsto zabalíme do folie a uložíme do lednice ke ztuhnutí, počítáme aspoň s hodinou.
  4. Připravíme si pracovní plochu, plechy a vykrajovátka a trošku mouky na podsypávání. Rozžhavíme troubu na 180 stupňů.
  5. Těsto rozválíme na tloušťku asi 3 milimetry a vykrajujeme tvary, které klademe na plech.
  6. Pečeme v troubě po dobu asi 10-15 minut, dle konkrétní trouby.
  7. Mezitím si připravíme ganáž ke slepování koleček. Do misky, kterou pak budeme moct dát do vodní lázně, dáme rozlámanou čokoládu. V rendlíčku zahřejeme smetanu a touto ohřátou smetanou přelijeme čokoládu. Necháme chvilku stát, promícháme a dáme zahřívat do vodní lázně. Průběžne mícháme, až se suroviny spojí v pěknou čokoládovou hmotu.
  8. Sundáme z plotny a vmícháme mátový esenciální olej – na každých 100 g čokolády počítáme tak s 3 kapkami esence. Nicméně můžete podle chuti přidat další kapku.
  9. Ganáží slepujeme klasicky vždy dvě sušenky k sobě. 
  10. Ve vodní lázni si taky roztavíme druhou čokoládu, v našem případě bílou. Pokud je příliš hustá, můžeme přidat trošku másla nebo smetany. 
  11. Do roztavené čokolády přikápneme 2 kapky mátové esence a rozmícháme. Máčíme v ní do poloviny každou sušenku a klademe je na mřížku nebo podložku. Necháme ztuhnout.

Cukroví z lineckého těsta s mátovou čokoládou dvou barev

Tento recept je další ze série věnované použití esenciálních olejů v kuchyni. Esenciální oleje jsou dokonalým přírodním aromatem a ochucovadlem, který navíc našim pokrmům dodá cenné zdraví přínosné látky. Jsou ale taky vysoce koncentrované a mocné a je třeba s nimi zacházet opatrně. A taky je třeba vybrat ten správný! My používáme esenciální oleje značky Terpenic Labs, které jsou vyrobené speciálně pro použití do jídla, jsou BIO a jejich kvalita je garantována laboratorně.

 Recept na cukroví z kakaového lineckého těsta s čokoládou dvou barev s mátovou esencí (esenciální oleje v kuchyni)

[jetpack-related-posts]