Kakaové máslo se konečně dostalo na trh a do našeho povědomí.
Pozor, pokud není uvedeno na konkrétním produktu jinak, kakaové máslo nemá RAW kvalitu!
Co je kakaové máslo?
Kakaové máslo je rostlinný tuk, získaný z kakaových bobů. Při pokojové teplotě je kakaové máslo pevné, rozpouští se až při teplotě zhruba 35 stupňů Celsia. Má nažloutlou až hnědou barvu, v závislosti na zdroji původu a způsobu zpracování.
Jak se kakaové máslo vyrábí?
Surovinou pro výrobu kakaového másla jsou kakaové boby neboli semena kakaovníku pravého, která se fermentují, praží a nakonec lisují. Tak se získává vedle kakaa právě i kakaové máslo. Následně se může čistit, v případě rafinovaného kakaového másla.
Voní kakaové máslo?
Vůně kakaového másla závisí na stupni jeho zpracování. Nerafinované kakaové máslo má krásnou kakaovou vůni, zatímco s rafinací o vůni přichází.
K čemu kakaové máslo použít?
Kakaové máslo má mnoho použití – zejména v potravinářství, kosmetice i farmacii.
Kakaové máslo je základem čokolády. Nikdy by nemělo být nahrazeno jiným rostlinným tukem. Může však být zastoupeno v podobě tzv. kakaové hmoty. Jiné ztužené rostlinné tuky v čokoládě znamenají, že je čokoláda šizená.
Bílá čokoláda sestává téměř jen z kakaového másla, doplňuje ho cukr, sušené mléko/smetana a emulgátor.
Dále se dá použít při výrobě různých sladkostí – domácí čokolády, lanýžů nebo všude tam, kde oceníme jeho tuhost při běžných teplotách.
V kosmetice se užije při výrobě mýdel, pleťových a tělových produktů, produktů na vlasy či balzámů na rty. Výborně se hodí pro výrobu domácí kosmetiky.