Palačinky jsou jednoduché a přitom tak univerzální. S tímto základním receptem v mžiku vykouzlíme základ sladkého či slaného pokrmu nebo připravíme rychlou teplou snídani nebo dezert.
Palačinky
2015-07-25 19:23:03
Ks/množství: 4
Suroviny
- 250 ml mléka
- 100 g hladké mouky, může být i celozrnná
- 1 vejce
- špetka soli
- Můžeme použít hladkou mouku či směs hladké a polohrubé, sáhnout můžeme také po celozrnné nebo špaldové.
Příprava s pomocí mixéru
- Všechny suroviny v mixéru umixujeme na hladké řídké těstíčko.
Příprava ručně
- V míse rozšleháme vajíčko, přilijeme mléko a přidáme špetku soli. Dobře promícháme. Přisypeme trošku mouky a dobře vmícháme. Posléze postupně přisypáváme zbylou mouku a dobře mícháme (metličkou nebo lžící), až získáme hladké řídké těsto. Těsto na klasické palačinky je poměrně hodně řídké. Těsto se tak na pánvi dobře rozlévá, a díky tomu lze připravit hodně tenké palačinky.
- Palačinky můžeme opékat nasucho nebo na trošičce másla, na větším plameni. Na rozehřátou pánev (a případně lehoučce omaštěnou máslem) nalijeme trochu těsta a krouživými pohyby těsto rozlijeme do stran, aby nám vzniklo kolo. Opékáme a jakmile těsto začne zmatňovat, opatrně palačinku obrátíme a během chvilky dopečeme i druhou stranu.
Další informace a tipy
- Pokud máte mixovací nádobu nebo odměrku s hubičkou, velmi to usnadní práci. Těsto je tak řídké, že po vylití na pánev se prakticky samo rozlije do všech stran. Díky hubičce to bude rovnoměrné a palačinka bude mít téměř pravidelný tvar.
- Pokud chcete opravdu hodně tenoučké palačinky, je třeba těsto rychlými pohyby dokonale rozlít po pánvi.
- K přípravě palačinek se také výborně hodí kokosový olej, ať už panenský (s kokosovou chutí) nebo rafinovaný (neutrální chuti).
aromarecepty https://aromarecepty.cz/