Kniha: Holka s mixérem, Tess Masters

Recenze Holka s mixérem - Tess Masters

Mixéroholic, tak si říká Tess, autorka knihy Holka s mixérem. Při přípravě jídla totiž dost často sahá po mixéru. Někdy v něm připraví celý chod, jindy jen část pokrmu. Její recepty jsou ale bezlekové a veganské. A plné živin, chutí a vůní.

O knížce Holka s mixérem

Holka s mixérem vznikla v roce 2014 v kuchyni Tess Masters. V češtině vychází u Nakladatelství ANAG.
Tess Masters byla od mala na dietách – ne kvůli figuře, měla totiž nález viru Epstein-Barrové a proto jí bylo doporučeno konzumovat stravu výhradně rostlinnou doplněnou rybami. Eliminovala tak maso, mléčné výrobky, ale i lepkové suroviny. Objevila díky tomu nejen spoustu věcí o svém těle, ale i o zdraví a stravě obecně. Postupně zkoušela různé přístupy, učila se z nich a vybrušovala svůj vlastní postoj ke zdravému stravování. Přes inspirování se mixováním se dostala do fáze, kdy se stal mixér jejím nenahraditelným pomocníkem.

Všechny svoje zkušenosti a ty nejlepší recepty Tess shromáždila a vydala pod názvem Holka s mixérem – The Blender Girl.

Recenze Holka s mixérem - Tess Masters

Recenze Holka s mixérem - Tess Masters

Obsah knihy

Obsah knihy Holka s mixérem můžeme rozdělit na dvě části – ta první nás provede různými zákoutími zdravého stravování, bude nás inspirovat, co do surovin a postupů. Samozřejmě se zde dozvíme i něco o mixování konkrétně.

Druhá část knihy už je receptová. Recepty jsou děleny poměrně tradičně. Najdeme zde smoothies & koktejly, různé drobnosti jako svačiny či pomazánky, dále saláty, polévky, hlavní chody, nechybí ani dezerty. Na závěr pak najdeme kapitolu věnovanou nápojům, šťávám a povzbuzovačům a taky dochucovadlům, omáčkám a krémům. Na posledních stranách je pak k nalezení nejen rejstřík, ale i odkazy na další zdroje informací i (zahraniční) značky potravin.

Recenze Holka s mixérem - Tess Masters

Charakter a zpracování receptů

Všechny recepty jsou založené na kvalitních surovinách bohatých na živiny. Většina použitých ingrediencí je dostupná a mnohé z nich patří do skupiny superfoods. Častokrát se setkáme s receptem nebo surovinami v syrovém stavu, ale rozhodně nelze říct, že by se jednalo o raw kuchařku. Jak sama autorka říká, podíl syrové a vařené stravy upravuje dle vlastního pocitu, který souvisí zejména s ročním obdobím.

Jak už zaznělo výše, v knize najdeme recepty na všechny chody, nechybí dezerty, drobnosti i nápoje. Některé recepty jsou jako dělané pro všednodenní vaření, jiné si budeme chtít nechat možná na svátečnější chvíle.

Recepty jako takové jsou poměrně jednoduché, i když seznam surovin je na mě někdy moc dlouhý (já ráda suroviny z receptů škrtám, však vy víte). Nečekejte však jednotný postup vložení do mixéru a rozmixování na pyré. U některých receptů je mixování jen doplňkové a slouží k přípravě pouze konkrétní části pokrmu.

U každého receptu najdeme úvodní text, kterým nám Tess trošku přibližuje příběh svůj nebo daného jídla. Seznam ingrediencí se může na první pohled zdát dlouhý, nicméně to je způsobené také tím, že je u nich množství uvedené v různých jednotkách a nechybí ani doplňující údaje například o stavu nebo zpracování suroviny.

Podoba kuchařky

Kuchařka je zpracována jako paperback s obálkou z kvalitního lehce strukturovaného kartonu (a hlaďoučkými detaily). Přehledné zpracování a množství fotek zajistí příjemný i druhý dojem z knihy. Fotografie však nenajdeme u všech jídel, což se ve výsledku podepisuje na množství receptů – do knihy se jich vešlo poměrně hodně, dle obálky celá stovka.

Pár vět na závěr…

Tak jako ostatní kuchařky ze zásilky od ANAGu, i tato je moc pěkná na pohled. Pro mě osobně je v ní nejhodnotnější první část zaměřená na přípravu jídla obecně. Je inspirativní i poučná zároveň a dle mého je hlavně motivační. Ukazuje, že je snadné jíst lépe. A že třeba příprava domácích rostlinných mlék nebo klíčení semínek je fajn a s klidem to můžeme zařadit do naší každodenní rutiny. 

Recenze Holka s mixérem - Tess Masters

Holka s mixérem od Tess Masters - kuchařka s bezlepkovými veganskými recepty

[jetpack-related-posts]