Rádi si připravujete jídlo s sebou a s obloženým chlebem se nehodláte smířit? Chcete si pochutnat a myslíte na svoje tělo? Pak by vás mohly zajímat skleničkové saláty a další pokrmy připravené z dobrých surovin, snadno sbalitelné na cestu nebo do práce. Inspiraci na takové parádní skleničky můžete najít třeba v této kuchařce…
O knize
Kuchařka nesoucí název Míchané saláty ve sklenici patří mezi relativně nové přírůstky nakladatelství ANAG. Její autorkou je Karin Stöttinger žijící v Rakousku, v jejíž kuchyni vznikly už dvě kuchařky a pravidelně se pečou a vaří příspěvky na blog.
Kniha je zaměřená na recepty na hlavní jídla i drobnosti, které se dají zavřít do skleničky. Nehledejte tam tam jen saláty, zalistujte si jí a objevíte taky hlavní jídla v klasickém podání, ovšem upravená tak, aby se do skleničky pohodlně vešly. A taky snídaně a dezerty.
Kuchařku poznáme podle velké sklenice vyobrazené na měkkých deskách, kniha má moc hezký jednoduchý design a je od začátku do konce naplněná krásnými fotkami.
Uspořádání knihy
Kniha Míchané saláty je věnovaná výhradně receptům. Kromě nich v ní najdeme už jen dvojstránku zaměřenou na sestavení skleničkového salátu.
Recepty jsou rozděleny do pěti skupin – na vegetariánské, veganské, rybí, masové a třešničkou na dortu jsou recepty sladké.
Všechny obsažené recepty doprovázejí fotografie, takže přesně víme, co čeho jdeme.
Výběr receptů
Musím říct, že na začátku mě malinko zmátl název. Čekala jsem, že otevřu knížku a tam bude prostě jeden salát za druhým. Po zběžném listování mi už bylo jasné, že se na jejích stránkách skrývá daleko rozmanitější obsah.
Když bych měla recepty charakterizovat jedním slovem, asi bych zvolila výraz svěží. Jsou připraveny z čerstvých hodnotných surovin, působí lehce a často hýří barvami. Řekla bych, že je můžeme rozdělit do dvou skupin – na saláty nebo lépe řečeno jídla vrstvená a jídla míchaná. Je pak na nás, jakým způsobem je budeme konzumovat, zda je ponecháme, případně promícháme ve skleničce, nebo či je nakonec budeme servírovat na talířku. U některých skleniček se počítá s další drobností do vedlejší krabičky, na přilepšenou.
Recepty často vycházejí z tradičních chutí, nepočítejte ale s nudou. Zejména u vrstvených jídel autorka často kombinuje v jedné skleničce zajímavé ingredience. Pokud by na vás byly přeci jen maličko výstřední, recept si snadno upravíte podle svého (přesně tohle je můj případ, ráda recepty modifikuju, víme :)).
Výběr surovin
Jak už jsem zmínila výše, všechny recepty počítají s kvalitními surovinami. Většina jich je naprosto běžná, není tedy třeba před každým vařením vyrážet na nákup. A samozřejmě, charakter receptů umožňuje suroviny případně vynechávat nebo obměňovat.
Dalších pár poznámek
Na kuchařce se mi líbí, že recepty jsou poměrně jednoduché, dlouhých seznamů ingrediencí v ní najdeme jen pár. Další krásnou věcí je barevnost – ta je díky použitým surovinám úžasná a samozřejmě značí mimo jiné i to, že z jídla bude mít prospěch i naše tělo.
Obecně skleničkování může někomu připadat nezvyklé. Já třeba jídlo s sebou dávala do plochých skleněných dóz, člověk by řekl, že je to to samé, ale není. Na používání skleniček je někdy potřeba si zvyknout. Ale zas když máte fajn recepty, zvyká se snáze 🙂
Další podrobnosti o knize, jakožto i možnost si ji zakoupit, naleznete na webu ANAGu.