Název knihy Vaření bez vaření je výmluvný dostatečně. Její obsah se zaměřuje na syrovou stravu ve všech možných podobách, najdeme v ní drobné pokrmy i hlavní jídla. A spoustu inspirace. Pro všechny, ne jen milovníky živé stravy.
O knize
Kniha Vaření bez vaření vyšla v češtině teprve v roce 2016 pod hlavičkou Nakladatelství ANAG. Její autorkou je Tanya Maher, propagátorka čisté stravy a zakladatelka několika společností působících v oblasti wellness a zdravého životního stylu. Původem je z Ruska, ale žila také na Novém Zélandu a v současnosti působí ve Spojeném království.
Kniha jako taková má měkké desky vyrobené z moc příjemného materiálu. Uvnitř najdeme lesklý papír s množstvím fotografií a ještě větším počtem receptů.
Koncept knihy
Obsah knihy je kompletně zaměřen na syrovou stravu – raw trend. Na začátku a na konci najdeme stránky věnované tomuto směru jako takovému – rady a tipy, které nám vitariánství nebo i jen příležitostné vaření bez vaření usnadní.
Většinu knížky ale tvoří recepty. Recepty sladké i slané, díky kterým připravíme polévky i hlavní jídla, svačiny, dezerty, nechybí ani kapitola věnovaná nápojům. Já coby klasický (ne raw) strávník oceňuju, že je skutečně komplexní. Na instagramu vídávám raw hlavně v podobě dezertů a sladkých jídel, dost často označitelných jako high carb. A to mě od raw docela odrazuje. Ovoce miluju, ale nepovažuju ho za hlavní náplň jídelníčku. Takže inspirace na slané raw ze zeleniny, žampionů a dalších surovin se mi zamlouvá.
Výběr ingrediencí a receptů
Jak už jsem zmínila výše, v knize jsou zastoupeny recepty na všechny chody i na nápoje. Vyrobíme si s její pomocí také různé polotovary – krémy pro další použití při vaření, másla… A taky drobnosti, které snadno sbalíme na cesty.
Většina receptů není překombinovaná a častokrát vycházejí z nám již známých chutí. Nicméně musím říct, že v případě gazpacha ne – tam se docela hodně odchýlili od jeho tradiční podoby. Ale znáte mě, tuhle připomínku bych si odpustit nemohla :).
Co se týče ingrediencí, tak kdo má rád zdravé jídlo a trošku se o něj zajímá, tak toho v soupisech ingrediencí asi nic moc nepřekvapí. I když mě, popravdě, docela mile překvapilo používání hub. Ty tam nevaří, marinují je. Na to jsem moc zvědavá, protože jsem to nikdy nezkoušela a jakožto milovník žampionů si to nemůžu nechat ujít.
Pár dalších poznámek
Musím říct, že asi největší dojem na mě udělaly právě ty houby. Jsem moc zvědavá, jak to bude fungovat, a určitě si zjistím, jaký je rozdíl mezi žampionem marinovaným a žampionem vařeným z hlediska přínosu pro tělo.
Pro přípravu některých pokrmů budeme potřebovat sušičku, případně troubu nastavitelnou na nízkou teplotu (v knize suší na 48 stupňů).
Dle mého názoru ale není kuchařka striktně raw. V některých receptech se používají třeba ovesné vločky, přičemž většina ovesných vloček raw definici nesplňuje. Takže pokud chcete být skutečně 100% raw, je na vás zvolit si správnou surovinu.
V knize najdeme slušné množství dezertů – cheesecaky a další dorty a koláče, cupcaky, tiramisu, zmrzliny… Takže pro někoho, kdo si raw chce třeba jen zkusit, je lepší pořídit si komplexní kuchařku tohoto typu a ne si kupovat knihu s dezerty ještě zvlášť.
A nakonec, nemůžu opomenout vzhled kuchařky. Má jednoduchý svěží design a je přehledná. U některých receptů najdeme delší seznam surovin, ale pro lepší práci s nimi jsou rozdělené dle do skupin podle toho, v jaké fázi/části pokrmu je najdeme. Díky tomu se pak v některých případech výrazně zkrátí popis postupu, protože stačí říct „umixujeme suroviny na omáčku“.
Pokud vás kuchařka zaujala, najdete ji na webu ANAGu.