Kokosové mléko můžeme bez problému koupit, ale většinou je drahé a v jeho složení najdeme spoustu věcí, které tam nemají co dělat. Proto je nejlepší si ho udělat doma!
Domácí kokosové mléko si připravíme velmi snadno, podstatně levněji a zdravěji a navíc ze zbylé suroviny můžeme vyrobit kokosovou mouku. Dobře vymačkaný kokos můžeme totiž usušit, po usušení ho pak případně umixovat pro ještě jemnější výsledek. A nebo můžeme kokos bez sušení rovnou použít – přidat ho do kaše nebo třeba do jakéhokoliv těsta. A nebo s ním vyrobit granolu!
Jak hutné/silné/výrazné naše kokosové mléko bude, to záleží především na poměru surovin. Pro běžnou potřebu nám bude stačit poměr 1 hrnek kokosu a 2-3 hrnky vody. Kokos je dobré namočit aspoň pár hodin předem, ale pokud máme po ruce skutečně výkonný mixér, tak to není potřeba. Nakonec ještě budeme potřebovat jemné sítko a ještě lépe sítko vyložené plátýnkem, díky kterému zbavíme naše mléko i těch nejmenších kousků kokosu.
Hotové kokosové mléko můžeme uchovávat v uzavřené láhvi v ledničce několik dnů. Před použitím protřepeme.

- 1 hrnek sušeného strouhaného kokosu, tj. zhruba 80-90 g
- 2-3 hrnky vody
- mixér a jemné sítko, ideálně s plátýnkem
- Při použití 3 hrnků vody mi vyšlo asi 2.25 hrnku mléka
- V míse smícháme odměřený kokos a vodu. Dobře promícháme, aby se všechen kokos namočil. Přikryté uložíme do ledničky na několik hodin (klidně i na 1 den).
Další možností je vodu zahřát, nechat kokos důkladně nasáknout a mixovat ihned. - Obsah přemístíme do mixéru a mixujeme tak, aby byl výsledek co nejjemnější, bude bílý a krémový.
- Obsah z mixéru přecedíme, ideálně přes síto s plátýnkem. Snažíme se důkladně vymačkat veškerou tekutinu.